Коли Крим повернеться під управління України, доведеться знову мити сіль роками / "Крим.Реалії"

Дії окупантів призвели до засолення ґрунтів та техногенних катастроф в Криму. Коли Крим повернеться під управління України, доведеться знову мити сіль роками і відновлювати все те, що стало вмирати, як після катастрофи в Армянську.

Про це заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак в інтерв'ю УНІАН.

"Відсутність води і неправильні дії окупаційної влади по підйому артезіанської води призведе до засолення ґрунтів та техногенних катастроф, що і сталося. Степовий Крим практично став безводним. Щодо постраждалих кримських територій, то ми не маємо доступу до них, не можемо оцінити збиток за фактом", - каже Гримчак.

Відео дня

За словами заступника міністра, на відновлення Криму підуть довгі роки.

Читайте такожХімічними викидами "Кримського титану" отруїлися 37 українських прикордонників

"У 1954 році, коли півострів був приєднаний до України, він був напівпустелею, там був суцільний солончак, на якому нічого не росло. Після будівництва Північно-Кримського каналу вода пішла на півострів, що і дало можливість займатися там сільськогосподарською діяльністю. Але для цього знадобилося 10 років. Стільки часу солончаки вимивали прісною водою. Сіль пішла вниз, і земля стала придатною для використання. Через брак води після її відключення Україною, на півострові почали бурити додаткові артезіанські свердловини, чого не можна було робити. Як результат – сіль піднялася на поверхню. Коли Крим повернеться під управління України, доведеться знову мити сіль роками і відновлювати все те, що стало вмирати, як після катастрофи в Армянську. Одне тільки – виставимо рахунок Росії", - заявив Гримчак.

Як повідомляв УНІАН, Росія могла навмисно влаштувати екологічну катастрофу в Криму. Слідчі розглядають три версії викидів в окупованому Криму, розслідування триває.

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 24 серпня на півночі Криму стався викид отруйних хімікатів.

В Армянську і Яни Капу (Красноперекопськ) металеві предмети покривалися іржею, з дерев опало листя, в повітрі стоїть стійкий запах кислоти, на газонах, подекуди лежать мертві птахи. Через забруднення повітря збільшилась кількість звернень жителів в медустанови, в аптеках утворився дефіцит сорбентів і марлевих пов'язок.

За даними української розвідки, погіршення екологічної обстановки на півночі окупованого Криму відбулося в результаті попадання снарядів у відстійники хімічних відходів титанового і содового заводів під час військових навчань збройних сил РФ.

6 вересня у Міністерстві охорони здоров'я України запевнили, що рівень концентрації шкідливих речовин в Херсонській області не перевищено, загрози здоров'ю громадян немає.

7 вересня в ряді населених пунктів Херсонської області на админгранице з Кримом було призупинено навчання в школах та дитячих садках. Дітей відправили на оздоровлення в табори на Чорноморському узбережжі.

У Херсонській ОДА повідомили, що після погіршення екологічної ситуації в установи охорони здоров'я Чаплинського та Каланчацького районів звернулися 23 людини, з них 10 дітей. Потім ЗМІ повідомили, що завод «Кримський титан» 9 вересня повністю зупинив виробництво.