Всі постраждалі прикордонники служать на КПВВ «Каланчак» / фото facebook.com/pg/DPSUkraine

У Херсонській області на пунктах пропуску через адмінкордон із окупованим Кримом зафіксовано 37 випадків отруєння прикордонників через шкідливі викиди на заводі «Кримський титан».

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістам повідомив голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв.

За його словами, всі постраждалі прикордонники служать на КПВВ «Каланчак».

Відео дня

За словами Гордєєва, у всіх постраждалих були виявлені схожі симптоми: діарея і ураження органів дихання.

«Вчора, коли вітер із боку Криму подув, на КПВВ «Каланчак» у 37 прикордонників погіршився стан. З'явилися діарея, печіння в органах дихання», - сказав Гордєєв.

Читайте також"Обстановка дуже гнітюча": що відбувається у постраждалому від "хіматаки" Армянську (фото)

Він нагадав, що у зв'язку із ситуацією, що склалася, роботу КПВВ «Каланчак» і «Чаплинка», які розташовані на адмінкордоні з Кримом, було припинено.

Стан більшості отруїлися покращився після надання їм допомоги на місці.

П'ятьох прикордонників, у яких виникли більш серйозні проблеми, госпіталізували в розташований в Одесі госпіталь Держприкордонслужби.

На даний момент КПВВ «Каланчак» і «Чаплинка» закриті на виїзд до Криму. На пунктах пропуску організовані мобільні медпункти.

Як повідомляв УНІАН, у ряді населених пунктів Каланчацького та Чаплинського районів Херсонської області призупинено навчальний процес у школах і дитячих садах у зв'язку з екологічною ситуацією на півночі Криму через діяльність заводу «Кримський титан».

У ніч проти 24 серпня на півночі Криму стався викид отруйних хімікатів із кислотонакопичувача заводу «Кримський титан».

30 серпня кримські екологи та експерти дійшли висновку, що джерелом випаровування міг стати вміст кислотовідстійника заводу через спеку і відсутність води з Північно-Кримського каналу.

В Армянську і Яни Капу (Красноперекопську) металеві предмети покриваються іржею, з дерев опало листя, в повітрі стоїть стійкий запах кислоти, на газонах іноді лежать мертві птахи. Через забруднення повітря збільшилася кількість звернень жителів до медустанов, в аптеках утворився дефіцит сорбентів і марлевих пов'язок.

Окупанти вирішили зупинити роботу заводу на два тижні, евакуювати дітей і жінок.

5 вересня речник Міноборони Олександр Мотузяник із посиланням на Головне управління розвідки заявив, що погіршення екологічної обстановки на півночі окупованого Криму відбулося в результаті потрапляння снарядів у відстійники хімічних відходів титанового і содового заводів під час військових навчань збройних сил РФ.