Ілюстрація / REUTERS

Українська розвідка з'ясувала, що причиною хімічних викидів на півночі окупованого РФ Криму, за даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, стало потрапляння снарядів у технологічні ємності під час тренувань підрозділів збройних сил РФ.

Про це повідомив на брифінгу в середу речник Міноборони Олександр Мотузяник.

За інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, військово-політичне керівництво РФ вимагає постійно нарощувати бойові здібності окупаційних військ, дислокованих в тимчасово окупованому Криму. У зв'язку з цим, командири частин і підрозділів ЗС РФ постійно збільшують інтенсивність проведення занять, тренувань та навчань на території окупованого Кримського півострова.

Відео дня

Читайте також"Хіматака" у Криму: забруднення повітря зафіксовано вже на адмінкордоні з материковою Україною

При цьому, більшість районів для проведення заходів бойової підготовки використовується російськими військовими без згоди і попереднього інформування кримчан, які безпосередньо там проживають. Зокрема, 13-19 серпня, в ході тренування по прикриттю адміністративної межі з Херсонською областю, підрозділи ЗС РФ проводили стрільби в районах розташування відстійників відходів хімічного виробництва титанового і содового заводів. Внаслідок влучень снарядів, зазначені об'єкти були пошкоджені, що призвело до істотного погіршення екологічної обстановки на всій півночі окупованого Криму.

У Міноборони зазначають, що російське окупаційне командування намагається приховати масштаб екологічної проблеми і уникнути відповідальності за її виникнення, шляхом розповсюдженням у ЗМІ помилкових і перекручених повідомлень, які дезінформують суспільство про реальний стан екологічної небезпеки в Криму.

Як повідомляв УНІАН, в ніч з 23 на 24 серпня на півночі Криму стався викид невідомої речовини. Постраждали жителі Армянська і села Перекоп – в їх будинках і квартирах липкою вкрилися іржею металеві предмети, а на городах пропав урожай.

Жителі скаржаться на отруєний хімікатами повітря, а в соцмережах публікують фотографії, на яких видно, що в зоні лиха практично вимерла рослинність. Встановлено, що викид відбувся на окупованому заводі «Титан». Окупанти вирішили зупинити роботу заводу на два тижні. З Армянська евакуювали дітей.