Україна - серед найбрудніших в Європі / фото camrador.livejournal.com

Інститут впливів на здоров'я (Health Effects Institute) оприлюднив щорічний звіт "Стан повітря у світі 2018".

У ньому вимірюється кількість твердих частинок у різних містах світу - майже скрізь вона перевищує норми ВООЗ, встановлені надворі на рівні 10 µg/m3. Вимірюється також і кількість газів, які не є природною частиною атмосфери, пише Тexty.org.ua.

Читайте такожУкраїнські підприємства відмовилися від використання майже 100% озоноруйнівних речовин - Мінекології

Відео дня

Також за спеціальною методологію, описаною у звіті, пораховано, де найбільше людей помирає від хвороб, пов'язаних саме з забрудненням повітря.

Раніше на першому місці був Китай - зараз це Афганістан. Звісно, Китай та Індія залишаються на першому місці в абсолютних цифрах з огляду на кількість населення - але при переведенні на сотню тисяч населення ситуація інша:

Карта показує доволі чіткий регіональний розподіл:

На одному рівні з Україною в Європі - лише Болгарія.

Подивитись інтерактив (перемкніться з number (кількість) на rate (пропорція), перемкніться в pollutant (забруднювач) на air pollution (забруднення повітря).

В Україні більшість смертей - від забруднення твердими частками в повітрі (вихлопи, промислові) та твердим паливом (вугілля, в першу чергу).

Читайте такожЗабруднення повітря підвищило ризик розвитку хвороб дихальних шляхів - дослідження

Можна перемкнутися також зі смертей на забруднювачі. Тут також видно чіткий регіональний розподіл - але інакший.

В Африці, наприклад, небагато промисловості - але значна частка населення користуються твердим паливом у побуті (дрова, фекалії тварин) - а це також призводить до значної смертності у тривалій перспективі).