Вчені вважають пріоритетною версію про супутнику як джерелі викиду рутенія-106 / фото УНІАН

Супутник, що згорів в атмосфері, міг стати джерелом радіоактивного ізотопу рутенію-106, сліди якого були зафіксовані в Росії і низці країн Європи.

"Джерелом могло бути, в тому числі, згорання в атмосфері штучного супутника або його фрагмента, на борту якого перебувало джерело рутенію-106 з високою сумарною активністю", - йдеться в матеріалах перевірки міжвідомчої комісії за фактом викиду, передає ТАСС.

Читайте такожУ Франції у грибах із Росії знайшли радіоактивний цезій (відео)

Відео дня

Версія про згорілий в атмосфері супутник як джерело викиду рутенію-106 зараз пріоритетна, повідомив директор Інституту безпечного розвитку атомної енергетики РАН Рафаель Арутюнян.

За його словами, зараз розробляється версія зі згорянням штучного супутника. "Зараз розглядаємо варіант зі згорянням в атмосфері штучного супутника", - повідомив учений.

Раніше повідомлялося, що в Західній і Центральній Європі був зафіксований сплеск радіоактивності. З 29 вересня у Німеччині, Італії, Австрії, Швейцарії і Франції вчені зіткнулися з підвищеними рівнями ізотопу рутеній-106.

Пізніше Інститут ядерної безпеки Франції заявив про витік радіації в РФ або Казахстані. 21 листопада Росгідромет підтвердив радіаційний викид на Південному Уралі.

Рутеній-106 використовується для променевої терапії пухлин очей, а іноді і як джерело енергії для супутників. На АЕС цей радіоактивний ізотоп не використовується.