Франція знайшла у імпортованих з РФ грибах радіоактивний цезій /  Кадр із відео ТСН

У грибах, які були імпортовані з Росії до Франції, знайдені сліди радіоактивного цезію. Про це повідомив у четвер, 30 листопада, голова Агентства ядерної безпеки Франції П'єр-Франк Чеве, повідомляє DW.

"Згідно з останньою інформацією, яку я маю, схоже, що сліди цезію виявлені у грибах, які прибули з Росії", - заявив Чеве під час виступу на слуханнях у французькому Сенаті, інформує Reuters. У цьому зв'язку у Франції посилили контроль за якістю продуктів харчування, імпортованих з-за кордону, повідомив голова ASN.

Чеве також повідомив, що радіоактивне забруднення, спричинене викидами радіоактивного рутенію-106 (Ru-106) на території Росії, не становить загрози для здоров'я та безпеки громадян Франції.

Читайте такожІнститут ядерної безпеки Франції заявив про витік радіації в РФ або Казахстані

Нагадаємо, за даними МАГАТЕ, наприкінці вересня - на початку жовтня рутеній-106 виявили в атмосфері в низці країн Європи. Німецьке відомство з радіаційного захисту вважає, що з високою ймовірністю джерело викиду розташоване на Південному Уралі в РФ. Згодом в Росії визнали "екстремальне" радіоактивне забруднення на півдні Уралу.  

Сліди цезію завжди знаходяться в грибах після випробувань в світі ядерної зброї, при цьому в Росії вимоги до змісту цієї речовини більш жорсткі, ніж в міжнародній торгівлі, заявили у Росспоживнагляді, передає РИА Новости.

"Гриби накопичують радіонукліди цезію, при цьому за нормативами комісії Кодекс Аліментаріус, які поширюються на міжнародну торгівлю, допускається вміст цезію в грибах до 1000 бекерель на кілограм (Бк / кг). Цезій-137 в невеликій кількості завжди знаходиться в грибах після глобальних випадань у зв'язку з випробуваннями в світі ядерної зброї ", - повідомили в наглядовому відомстві.