У той же час Інститут виключив ймовірність аварії на атомному реакторі / Фото УНІАН

За даними Інституту ядерної та радіаційної безпеки Франції (IRSN), на одному з ядерних об'єктів Росії або Казахстану в останній тиждень вересня могла статися аварія. Про це свідчить поява радіоактивної хмари над Європою, повідомляє Reuters.

IRSN припускає, що витік міг статися на об'єкті з переробки ядерного палива або в центрі, який займається ядерної медициною. Інститут виключив ймовірність аварії на атомному реакторі. В IRSN не можуть точно визначити місце витоку радіоактивної речовини. Але, грунтуючись на погодних умовах, припускають, що він, швидше за все, стався на південь від Уральських гір, передає nv.ua.

"Російська влада сказали, що не знають про аварію на її території", - заявив директор IRSN Жан-Марк Перес, додавши, що інститут поки не зв'язувався з владою Казахстану.

Відео дня

Перес сказав, що в останні тижні IRSN і кілька інших європейських інституцій, які займаються питаннями ядерної безпеки, зафіксували високі рівні радіоактивного ізотопу рутеній-106.

Читайте такожВ Єнакієвому зберігається близько 100 тонн радіоактивних відходів

За оцінками IRSN, витік був серйозним, і, якби аварія такого масштабу сталася у Франції, знадобилася б евакуація людей або укриття в захисних спорудах в радіусі кількох кілометрів від місця інциденту.

Європейські станції зафіксували високий рівень рутенія-106 в атмосфері в більшості країн Європи на початку жовтня. З 6 жовтня рівень став неухильно знижуватися.

IRSN повідомив, що концентрація рутенія-106 в повітрі, зафіксована в Європі, не загрожувала здоров'ю людей і навколишньому середовищу. Інститут також назвав вкрай низьку ймовірність ввозу у Францію продуктів, заражених рутенієм-106 поблизу місця аварії.

Раніше повідомлялося, що в Західній і Центральній Європі був зафіксований сплеск радіоактивності. З 29 вересня у Німеччині, Італії, Австрії, Швейцарії і Франції вчені зіткнулися з підвищеними рівнями ізотопу рутеній-106.

Рутеній-106 використовується для променевої терапії пухлин очей, а іноді і в якості джерела енергії для супутників. На АЕС цей радіоактивний ізотоп не використовується.