Будівництво нового сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2) перебуває на завершальному етапі, зараз відбуваються так звані «холодні» випробування всіх систем та модулів. Про це під час робочої поїздки до зони відчуження сказав міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, повідомляє прес-служба міністерства.

«Ми сподіваємося, що найближчим часом цей об’єкт буде введено в експлуатацію. Але для того, щоб ввести його в експлуатацію, окрім  будівельних та технічних робіт, мають бути проведені  випробування, пов’язані з технологічним процесом. Зараз відбуваються так звані «холодні» випробування всіх систем та модулів. Після успішних випробувань у «холодній» фазі будуть здійснюватися так звані «гарячі» випробування», - пояснив міністр.

При цьому він відзначив, що міжнародна спільнота має великий інтерес до процесу ліквідації наслідків техногенної катастрофи на ЧАЕС.

Відео дня

Читайте такожІсторична подія: Чорнобильський реактор накрили унікальним саркофагом (фото, відео)

«Ми маємо повну підтримку та контроль  міжнародного співтовариства над  будівельними та технологічними процесами на СВЯП-2. На цьому об’єкті, як і на інших об’єктах у зоні відчуження, застосовуються кращі світові технології. Особливо до України прикута увага тих країн, які ще не відмовилися від атомної енергетики і шукають шляхи, як це зробити», - резюмував Остап Семерак.

Будівництво СВЯП-2 фінансується з Рахунку ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку. Об'єкт призначений для приймання, підготовки до зберігання і безпосередньо зберігання відпрацьованих тепловиділяючих збірок (ВТВЗ) і відпрацьованих додаткових поглиначів (ВДП), які накопичено на Чорнобильській АЕС.

СВЯП-2 забезпечить приймання на зберігання, підготовку до зберігання і зберігання протягом 100 років понад 21000 ВТВЗ РБМК-1000 при продуктивності 2500 ВТВЗ на рік.

Як повідомляв УНІАН, на думку Семерака, зона відчуження ЧАЕС повинна стати центром міжнародних наукових досліджень.