Ілюстрація / REUTERS

Під Кропивницьким невідомі розікрали звалище радіоактивних відходів. Контейнери із забрудненою цезієм-137 землею та металом 30 років пролежали в ґрунті за кілька кілометрів від обласного центру, йдеться в сюжеті ТСН.

Забруднені радіацією землю та метал неможна було чіпати щонайменше 300 років. Після того, як крадії розворушили могильник, прилади вимірювання радіації показують 70 мікрорентгенів. На місці розкопок рівень радіації майже удесятеро перевищує звичайний фон. Випромінює її і те залізяччя, яке вже вивезли на пункти прийому металу – а це тонни брухту.

Читайте такожВ Україні ліквідовано ядерний могильник "Вакуленчук"

Відео дня

"Працював екскаватор на повну потужність, люди з кувалдами і ломами, але тільки я туди приїхав, тільки запитав, що ви тут робите – одразу екскаватор зупинився і вони почали тікать. Екскаваторник у кручу, двоє працівників у посадку", - розповів керівник міської спецінспекції Андрій Максюта.

Відходи прикопані на глибині близько 10 метрів. Там кілька сотень контейнерів із радіоактивним сміттям. Цим полем часто ходять люди, бо могильника немає на жодній мапі, а поряд – найменших загороджень або табличок із попередженням про небезпеку. Бо за часів СРСР тут цілковито таємно ховали наслідки техногенної аварії на одному з підприємств.

Події майже 30-річної давнини добре пам'ятає тодішній заступник голови Кіровоградського облвиконкому. З його слів, двоє працівників, затятих рибалок, хотіли дістати з неробочого приладу свинець для вудок, і розбили зашиті в нього ампули з цезієм. Чоловіки з радіоактивними опіками звернулися до лікарні.

"Ногами рознесли оцей весь порошок, плюс на метал там посипався. Зібрали тоді комісію і прийняли рішення, що треба ліквідувати оце радіоактивне забруднення, виготовити ємності з 3-міліметрового заліза і оцей весь ґрунт зібрали, метал заражений – і захоронити", - розповів свідок подій Микола Сухомлин. Третину контейнерів, вміст яких випромінював понад 300 мікрорентгенів, вивезли у Чорнобиль, решту ж поховали у передмісті.

Тих, хто зараз спокусився на небезпечні відходи, шукають правоохоронці. Їм інкримінують лише розкрадання державної землі. "Заволодіння ґрунтовим покровом, тобто поверхневим шаром землі без дозвільних на це документів. Осіб ми встановили, але ще не викликали їх у зв‘язку з неможливістю на даний момент встановити їх фактичне місцезнаходження", - розповів слідчий Денис Вербовий.

Читайте такожУ Мінекології розповіли про успішне завершення пілотного проекту із захоронення радіоактивних відходів

Тим часом у міській раді вже планують перепоховати відходи, а могильник обгородити. "Терміново треба знайти підрядну організацію, яка має ліцензію. Зробити або короба, або якісь інші є технології, я не знаю – там і перезахоронити", - каже в.о. начальника управління надзвичайних ситуацій Кропивницького Олексій Гненний. Чиновники переконують, що на радіаційний фон у самому місті розриття могильника ніяк не вплинуло, тож закликають містян не панікувати.