На сьогодні вже завершено проектування ЦСВЯП / Фото menr.gov.ua

Україна в зоні відчуження на півночі Київської області почала будівництво Централізованого сховища, в якому будуть розміщувати відпрацьоване ядерне паливо (ЦСВЯП) з українських атомних електростанцій, які входять до структури Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом».

Читайте такожУкраїнський інвестор почав будівництво сонячної електростанції у Чорнобильській зоні

Про це повідомляє прес-служба уряду з посиланням на слова міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака. 

Відео дня

«В Україні вже розпочато будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива... На сьогодні вже завершено проектування ЦСВЯП та розпочато будівництво під'їзної залізничної колії до сховища, на території якого було проведено радіаційне дослідження земельних ділянок», - повідомив міністр.

Згідно з повідомленням, міністр переконаний, що будівництво й подальша експлуатація цього сховища сприятиме реабілітації зони відчуження, поверненню до господарської діяльності на цій території.

«Я вважаю, що це - найважливіший проект для України. Цей об'єкт забезпечить безпечне зберігання відпрацьованого палива протягом тривалого періоду. Сьогодні воно відправляється на зберігання до Росії», - зазначив Семерак, додавши, що Україна щороку платить Росії близько 200 млн дол. за зберігання.

За його словами, Україна зможе за кілька років окупити вартість ЦСВЯП.

«Зона відчуження має всі можливості для реалізації цього проекту, і його будівництво відбуватиметься за найвищими світовими стандартами екологічної безпеки», - заявив міністр.

«Фахівці Київського інституту «Енергопроект» стверджують, що екологічний вплив ЦСВЯП буде значно нижчим встановлених на сьогодні допустимих рівнів», - повідомили в прес-службі Кабміну.

Як повідомляв УНІАН, контракт на будівництво ЦСВЯП між «Енергоатомом» та переможцем тендеру компанією Holtec Internatinal було підписано ще наприкінці 2004 року, проте з низки причин, у тому числі через зміни політичної кон'юнктури та економічної кризи 2008 року, проект був фактично заморожений.

У квітні 2016 року було заявлено про перенесення терміну запуску ЦСВЯП на кінець 2018 року через відсутність коштів для фінансування проекту і проблеми із наданням земельної ділянки для сховища.

У жовтні 2016 року Кабмін виділив 45,2 га в зоні відчуження (Київська обл.) під будівництво ЦСВЯП.

Наприкінці березня компанія «Укренергомонтаж», що входить до складу української державної будівельної корпорації «Укрбуд», повідомила, що в квітні 2018 року вона планує закінчити роботи із будівництва ділянки залізниці для ЦСВЯП.

Довідка УНІАН. Сховище вміщуватиме відпрацьоване паливо з українських АЕС, оскільки можливості зі зберігання такого палива на самих станціях (у басейнах витримки) обмежені. Загальна ємність ЦСВЯП становитиме 16 529 відпрацьованих тепловиділяючих збірок для реакторів типу ВВЕР-440 та ВВЕР-1000. Підрядник будівництва – американська компанія Holtec International. Проектний термін експлуатації – не менше 100 років, а термін введення в експлуатацію – 2019 рік.