У Мінекології заявили про успішний пілотний проект щодо утилізації радіоактивних відходів / qz.com

Про це повідомила прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів України.

Під час прес-конференції з нагоди завершення проекту міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак зазначив, що від успішного його проведення залежало подальше розгортання міжнародної технічної допомоги з цього напряму.

За його словами, наразі Україна та НАТО розглядають можливість подальшої ліквідації могильників радіоактивних відходів в Україні. «На території України ще залишається низка об'єктів, які вже включені до переліку для проведення радіаційного обстеження і подальшої ліквідації», - повідомив Семерак.

Відео дня

Міністр наголосив, що проект завершився не просто вилученням радіоактивних відходів, а повною і якісною рекультивацією ділянки, на якій був розміщений могильник, включно з поновленням шару родючого ґрунту та озелененням територій.

За словами голови представництва НАТО в Україні Александра Віннікова, значення цього проекту важко переоцінити.

Читайте такожУкраїні необхідна стратегія поводження з відпрацьованим ядерним паливом – ДІЯРУ

«Нам вдалося не лише вирішити питання ліквідації радіоактивних відходів, розташованих на об’єкті «Вакуленчук», але й забезпечити реабілітацію території, на якій зберігались радіоактивні відходи, усунувши подальший негативний вплив на навколишнє середовище», - зазначив він.

Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук підкреслив, що спільний проект з перенесення сховища «Вакуленчук» суттєво підвищив безпеку одного з регіонів України.

«Понад 30 тонн радіоактивних матеріалів, які було вилучено та перевезено, вже не є загрозою для людей, а також предметом для несанкціонованого використання», - наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, практичні роботи з реалізації проекту «Вакуленчук» розпочалися в Україні 22 лютого 2016 року – згідно з підписаною 8 лютого 2008 року та ратифікованою 17 червня 2015 року Імплементаційною угодою між Кабінетом Міністрів України та агенцією НАТО з питань постачання і підтримки (NSPA) про перезахоронення радіоактивних відходів, що утворилися внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР, та підписаним 17 лютого 2016 року контрактом між NSPA та Державним спеціалізованим підприємством «Київський Державний міжобласний спецкомбінат».

Загальна вартість проекту становила близько 950 тис. євро, провідна країна в проекті – Федеративна Республіка Німеччина, в сфері відповідальності NSPA – всі аспекти управління та імплементації проекту. З боку України за імплементацію та управління проектом відповідало Державне агентство України з управління зоною відчуження.