Элементы

В Антарктиді перебували прилади з радіоактивними елементами, якими могли заволодіти терористи. Про це повідомив начальник Російської антарктичної експедиції (РАЕ), заступник директора Арктичного і Антарктичного НДІ Росгідромету Валерій Лукін.

Читайте такожЗМІ: Бомба в А321 могла перебувати під пасажирським сидінням біля вікна

"В рамках спільної російсько-американської програми з Антарктики були видалені 4 радіоізотопних термоелектрогенератори та 4 джерела іонізуючого випромінювання, які входили до складу різних приладів", - цитує ТАСС Валерія Лукіна.

Відео дня

Він додав, що ця задача стала найскладнішою для 60-ї Російської антарктичної експедиції.

"Дані радіоактивні джерела можуть використовуватися міжнародним тероризмом як брудна ядерна бомба", - пояснив Лукін і додав, що "такі спроби незаконного заволодіння радіоактивними приладами, що не охоронялись, вже були, але не в Антарктиді".

Наголошується, що головна небезпека видалених з Антарктиди приладів полягала в тому, що вони перебували на автономних наукових об'єктах без охорони, і до них досить легко було дістатися - під виглядом туризму, неурядової діяльності, встановлення рекорду.

"Під цими прапорами туризму терористичні організації могли проникнути в Антарктиду і незаконно вивезти ці прилади", - вважає Лукін.

Роботи здійснювалися в 2014-2015 роках, у розпал серйозного ускладнення міжнародної обстановки, але це ніяк не позначилося на реалізації проекту.

Після терористичної атаки 11 вересня 2001 року уряд США висловив серйозну заклопотаність запобіганням попаданню до рук терористичних організацій радіоактивних виробів, які можна використовувати як "брудну ядерну бомбу".

Роботи на території РФ були практично завершені, але в Антарктиді перебували аналогічні об'єкти, встановлені ще в період діяльності Радянської антарктичної експедиції. 

Після доставки в Росію вантаж був переданий структурам "Росатому" для утилізації.