REUTERS

Вони повинні будуть забезпечувати електроенергією віддалені бази, які зараз створюються в рамках програми з нарощування військової присутності Росії в регіоні, пише Barents Observer.

Норвезькі екологи побоюються, що ці плани можуть збільшити ризик аварій і протікання радіоактивних субстанцій. При цьому, за їх словами, російська влада ще повинна обговорити це питання зі своїми норвезькими колегами, цитує видання russian.rt.com.

Читайте такожЕкологи звинуватили Opel в порушенні норм для вихлопних газів

Відео дня

Так з 1995 року Норвегія бере участь у фінансуванні проектів з ядерної безпеки північного заходу Росії. У тому числі мова йде про списання старих атомних підводних човнів часів холодної війни.

«Для безпечної роботи атомних електростанцій потрібен хороший доступ до необхідної інфраструктури та всеосяжний режим контролю. Важливо не тільки уникати аварій і витоків, але також і несанкціонованого доступу сторонніх до об'єкта і до атомного матеріалу», - наводить видання думку екологів. А досягти цього у віддалених районах буде вкрай складно.

Нарощування російської військової потужності в Арктиці включає в себе плани по відкриттю нових баз і розконсервації баз часів холодної війни вздовж усього узбережжя Сибіру і на архіпелагах. І атомні мініреактори повинні замінити на них дизельні генератори і парові котли. Ці реактори за своїми розмірами настільки малі, що їх можна перевозити вантажівкою, у вантажному літаку, на санях і навіть вертольотами. Перший зразок такого реактора можна буде побачити вже до 2020 року, пише видання.