REUTERS

На першому реакторі японської АЕС "Сєндай", розташованій у префектурі Кагосіма (острів Кюсю), 7 липня розпочалися роботи із завантаження ядерного палива.

Про це повідомив ТАСС з посиланням на компанію-оператора Kushu Electric Power.

Ця станція має стати першою АЕС в Японії, яка відновила роботу після аварії на "Фукусімі-1".

Відео дня

Всього в реактор планується завантажити 157 паливних стрижнів. Завантаження буде проводитися цілодобово і завершиться 10 липня. Після цього на енергоблоці пройдуть додаткові заходи з перевірки безпеки.

Kushu Electric Power планує перезапустити реактор 10 серпня поточного року, а 13 серпня вироблена в ньому енергія вже має надійти до електромережі.

У другій половині жовтня поточного року також очікується відновлення роботи другого реактора АЕС "Сєндай". Його перезапуск спочатку планувався на вересень, проте був відкладений через додаткові перевірки.

Читайте такожВилучення розплавленого ядерного палива з реакторів "Фукусіми-1" може бути відкладено на 2-3 роки

Як повідомляв УНІАН, аварія на АЕС "Фукусіма-1" сталася навесні 2011 року після того, як потужне цунамі, що обрушилося на станцію, вивело з ладу системи живлення і охолодження трьох реакторів.

Це призвело до розплавлення ядерного палива, яке знаходилося в них, вибухів водню, викидів значної кількості радіоактивних речовин і забруднення прилеглих районів.

Незабаром після інциденту на АЕС близько 14,7 тис. жителів префектури Фукусіма подали колективну заяву з вимогою покарати екс-прем'єра, чиновників і менеджерів компанії-оператора АЕС.

Їх звинувачували у злочинній недбалості, в недостатній підготовці АЕС "Фукусіма-1" до потужного землетрусу та цунамі. На думку жителів префектури, саме це призвело до радіоактивного зараження великої території, евакуації населення, великого матеріального збитку та смерті потерпілих.