REUTERS

Про це УНІАН повідомили у Посольстві США в Україні, посилаючи на результати зустрічі посадовців американського та українського урядів, що відбулася сьогодні в Києві.

Зокрема, як йдеться в повідомленні, делегації двох країн під головуванням помічника заступника державного секретаря Держдепартаменту США / керівника Програми Держдепу з питань нерозповсюдження Саймона Лімажа та першого заступника голови Державного прикордонної служби України Василя Серватюка обговорили прогрес виконання двосторонньої угоди про зміцнення спроможності України щодо запобігання, виявлення та реагування на випадки контрабанди ядерних та радіоактивних матеріалів.

Так, обговорювався стан виконання обома сторонами положень Спільного плану дій щодо протидії контрабанді ядерних матеріалів, який уряди США та України підписали в січні 2006 року. План дій передбачає забезпечення захисту об’єктів, на яких розташовані ядерні та радіологічні матеріали, вдосконалення законодавчо-нормативної бази, яка регулює питання їх використання, зміцнення здатності захищати національний кордон України та розбудову спроможності компетентних органів України розслідувати випадки контрабанди ядерних матеріалів та переслідувати винних у цих злочинах, зазначили в посольстві.

Відео дня

Читайте такожРосія відмовилася визнавати щорічний звіт МАГАТЕ, у якому Севастополь визнано українським«Українська делегація наголосила, що особливе значення співпраці у цій сфері зумовлено окупацією частини території України в Автономній республіці Крим та агресією Російської Федерації на сході України. Під час проведення обговорень сторони обмінялися думками з огляду на наявну проблему контрабанди ядерних матеріалів у регіоні та визначили напрями діяльності, по яких вони готові працювати тісніше», - йдеться в повідомленні.

Як підкреслили в американському посольстві, беручи до уваги наявні випадки захоплення ядерних матеріалів, які можна використовувати у вигляді зброї, що, в свою чергу, передбачає збільшення обсягів незаконної торгівлі та розповсюдження цих матеріалів, сторони відзначили необхідність і в подальшому працювати разом над тим, щоб унеможливити потрапляння цих небезпечних матеріалів у руки терористів чи інших злочинців, які можуть їх використати у своїх злочинних цілях.

«Обидві сторони підтвердили свої зобов‘язання та своє бажання продовжувати докладати спільні зусилля щодо вирішення цих нагальних питань, а також шукати нові можливості для майбутньої співпраці», - наголошується в повідомленні.