Рабочая группа

Таку думку озвучила депутат Київради Рена Назарова на засіданні робочої групи при Київраді з опрацювання питання будівництва ЦСВЯП у зоні ЧАЕС.

«Я думаю, ми звернемося до відповідних органів, щоб вони надали нам таку можливість», - зазначила Рена Назарова.

Виїзне засідання необхідно провести максимально відкрито із залученням ЗМІ та громадськості, вважають в Асоціації Зелених України. Замовчування процесів будівництва ЦСВЯП та небажання почути думку громади може негативно обернутися проти самого об’єкту. Громадськість вимагає діалогу.

Відео дня

Читайте такожКиїврада просить Кабмін організувати громадське обговорення будівництва ЦСВЯП в зоні ЧАЕС

«Ми будемо виступати, щоб ініціювати громадські слухання, намагатися донести це до якомога ширшого кола людей. Зараз треба подумати, який формат може бути найбільш зручним з максимальним донесенням інформації до населення», - говорять активісти.

Фахівці нагадують, що у 2008 році в Іванкові та Славутичі Київської області були проведені місцеві громадські слухання, за результатами яких було прийнято рішення провести дорадчий референдум, на якому буде прийнято остаточне рішення щодо схвалення проекту ЦСВЯП. Проте Закон про референдум скасували і про слухання забули. Думкою мешканців інших територіальних громад, у тому числі столиці, взагалі вирішили не цікавитися. Прогалину у відсутності інформації мають намір закрити громадські активісти. Вони за підтримки депутатів Київради хочуть з’ясувати, чи були проведені екологічні експертизи будівництва, а також дізнатися результати ядерних та радіаційних досліджень та дати їхнього проведення.

Екологи кажуть, що на тлі останніх подій з пожежею на нафтобазі біля Василькова, коли суспільство побачило, що держава не здатна ефективно та швидко долати техногенні аварії та усувати їхні наслідки, ігнорування запиту суспільства на гарантії безпеки життя та здоров’я виглядають як знущання.