REUTERS

Про це сказано в повідомленні на сайті міністерства.

"16 червня відбувся потужний вибух на Донецькому казеному заводі хімічних виробів внаслідок детонації підземних складів боєприпасів. Цей вибух міг порушити цілісність сховища джерел радіоактивних відходів, яке розташоване між селищем Піски та вугільною шахтою "Жовтнева", - говориться в повідомленні.

За словами міністра, стан сховища викликає занепокоєння, а відсутність можливості провести вимірювання радіаційного фону може призвести до екологічної катастрофи.

Відео дня

"Стан сховища радіоактивних відходів, яке підпорядковане Міністерству оборони України під Донецьком, викликає занепокоєнність, так як зараз не має можливості перевірити радіаційний фон українською стороною, а це може призвести до катастрофічних екологічних наслідків. Тому ми вимагаємо від представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ провести виміри радіаційного фону в цьому районі", - заявив  Шевченко.

Міністр також зазаначив, що відновлення екології на території АТО це важливий проект національного масштабу, який рано чи пізно потрібно втілювати в життя.

Читайте такожУ СЦКК стурбовані станом могильника радіоактивних відходів під Донецьком "Ми повинні бути готові, що на території після бойових дій, зустрінемо випалені ліси, перериті траншеями заповідні землі, знищенний тваринний та рослинний світ. Також це колосальні проекти по відновленню природно-заповідного фонду, водного фонду, ліквідація мінних полів та залишків зброї та боєприпасів, які впливають на екосистему, відновлення очисних споруд та інше. Це все буде коштувати мільярди гривень, але без екологічного відновлення цьому регіону буде важко отримати і економічне відновлення та подальший сталий розвиток", - вважає Шевченко.