REUTERS

Уряд Японії ухвалив рішення до кінця 2016 фінансового року (завершується 31 березня 2017 року) скасувати евакуаційний статус більшості особливих зон префектури Фукусіма, створених після першого в історії країни інциденту на АЕС "Фукусіма-1" в 2011 році. Таке рішення міститься в затвердженому оновленому плані дій щодо станції, повідомляє ТАСС.

У плані також підкреслюється, що уряд країни надасть фінансову підтримку фукусімському бізнесу, який зазнав серйозних втрат через аварію в 2011 році. Після скасування евакуаційного статусу більшості зон префектури в свої будинки зможуть повернутися близько 54,8 тис. осіб - це приблизно 70% від загального числа біженців, вимушених вже п'ятий рік розміщуватися у тимчасових помешканнях.

Незважаючи на такі наміри уряду, невідомо, чи погодяться повертатися в свої рідні домівки місцеві жителі, які серйозно побоюються загрози радіоактивного випромінювання від аварійної станції. Затверджений план також не вказує терміни, коли в префектурі будуть повністю скасовані всі евакуаційні зони.

Відео дня

Аварія на АЕС "Фукусіма-1" сталася навесні 2011 року після того, як потужне цунамі, що обрушилося на станцію, вивело з ладу системи живлення і охолодження трьох реакторів.

Читайте такожВилучення розплавленого ядерного палива з реакторів "Фукусіми-1" може бути відкладено на 2-3 роки

Це призвело до розплавлення ядерного палива, яке знаходилося в них, вибухів водню, викидів значної кількості радіоактивних речовин і забруднення прилеглих районів.

Незабаром після інциденту на АЕС близько 14,7 тис. жителів префектури Фукусіма подали колективну заяву з вимогою покарати екс-прем'єра, чиновників і менеджерів компанії-оператора АЕС.

Їх звинувачували у злочинній недбалості, в недостатній підготовці АЕС "Фукусіма-1" до потужного землетрусу та цунамі. На думку жителів префектури, саме це призвело до радіоактивного зараження великої території, евакуації населення, великого матеріального збитку та смерті потерпілих.