REUTERS

За відповідне рішення проголосували 75 депутатів із 95 зареєстрованих у залі.

Читайте такожАктивісти вимагають надати громадськості інформацію про будівництво ЦСВЯП на Київщині

У зверненні столичні обранці просять Кабмін:

Відео дня

- організувати проведення широкого громадського обговорення ініціативи  будівництва та експлуатації централізованого сховища для зберігання відпрацьованого ядерного палива, а також технологій зберігання відпрацьованого ядерного палива, які будуть застосовані у цьому сховищі;

- провести та оприлюднити в засобах масової інформації необхідні експертизи щодо оцінки екологічного впливу будівництва та експлуатації централізованого сховища для зберігання відпрацьованого ядерного палива на навколишнє природне середовище.

За словами автора проекту рішення депутата Рени Назарової влада повинна «зробити все так, як це роблять у всьому цивілізованому світі».

«В контексті техногенної катастрофи в Василькові, цей проект рішення є як ніколи актуальним. Ані жителів Києва, ані жителів трьох сусідніх областей – це Житомирська, Київська та Чернігівська області, згоди на будівництво ядерного об’єкту, оскільки у нас дотепер немає закону про місцевий референдум, ніхто не запитував. Відтак населення, що проживає поряд із 30-кілометровою зоною, не може впливати на прийняття рішень щодо будівництва небезпечного об’єкту, хоча й підпадає під усі радіаційні ризики», - заявила Рена Назарова.

Депутат також наголосила, що прийняття рішення про довгострокове зберігання ядерних відходів має бути прозорим та відкритим, а «не політично вмотивованим чи комусь вигідним».