REUTERS

Про це повідомляють РИА Новости з посиланням на МАГАТЕ.

Доповідь, що займає 58 сторінок, визнає досягнення японської енергетичної компанії TEPCO і інших японських організацій у ліквідації наслідків аварії. "Японія досягла великого прогресу в поліпшенні своєї стратегії та пов'язаних з нею планів, а також виділенні необхідних ресурсів для безпечного виведення (станції) з ладу", - йдеться в доповіді. При цьому наголошується, що були враховані рекомендації експертів МАГАТЕ, зроблені на попередніх етапах.

Значну увагу в доповіді приділено питанню радіоактивно забрудненої води, яка постійно утворюється на "Фукусімі", і видаленню відпрацьованого палива і його фрагментів.

Відео дня

На АЕС створена система, яка послідовно очищає великі обсяги води від різних радіоактивних елементів, насамперед цезію та стронцію 90, та зберігається при цьому в наземних цистернах. Однак експерти МАГАТЕ вважають, що нині діючий план зберігання забрудненого тритієм води можна вважати лише тимчасовим.

Читайте такожНа "Фукусімі" створять стіну вічної мерзлоти площею 1,5 кілометра

Побудовані системи відводу грунтових вод від будівлі реактора і турбінного корпусу показують свою ефективність, говориться в доповіді. При цьому "крижана стіна" (технологія заморожування землі для зупинки ґрунтових вод), яка, як повідомлялося раніше, повинна була бути побудована до весни 2015 року, знаходиться "в різних стадіях завершення" з боку моря і рівнини, а з боку гір буде побудована лише на окремих ділянках.

Окремий додаток до доповіді присвячено ситуації в лютому, коли відразу після від'їзду експертів МАГАТЕ виявилося джерело забрудненої дощової води на даху одного з будинків, який, у свою чергу, забруднював один з головних дренажних каналів. При цьому інформація про інцидент не відразу стала доступною. В результаті команда МАГАТЕ повторно відвідала Фукусіму в квітні. У доповіді перераховується кілька випадків витоків радіоактивної води за останні місяці.