ЧАЭС  / facebook.com/veritas.au

Про це повідомляє Ярослав Задесенець на своїй сторінці в Фейсбук.

"Після ретельного паспортного контролю, ми дісталися до четвертого енергоблоку, де прямо на оглядовому майданчику головний інженер проекту з будівництва «Укриття-2» Володимир Каштанов розповів, що завершення будівництва нового безпечного конфайнмента (НБК) над вже існуючим саркофагом заплановано на листопад 2017 року", - пише Задесенець.

За його словами, розрахункова вартість проекту ні багато ні мало 2 млрд. євро, з яких близько 800 мільйонів уже освоєно. Після зведення нового «Укриття» вже під його аркою планується до 2023-му році розібрати старий «саркофаг». Ось тільки, ні яких-небудь виразних технологій втілення в життя цих планів, ні відчутних грошей на новий проект на сьогоднішній момент просто не існує, повідомляє він.

Відео дня

У вівторок здійснилася давня мрія - нарешті вдалося побувати на ЧАЕС. І не тільки як зеваке-туристу, але в якост...

Posted by Ярослав Задесенец on 22 квітня 2015 р.

Задесенець повідомляє, що в листопаді наступного року планується завершити будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива, де буде розміщуватися неушкоджене паливо ЧАЕС.

Читайте такожРада заявила, що недофінансування не дозволяє закрити Чорнобильську АЕС

Для цієї мети Європейський банк реконструкції і розвитку виділив 350 млн. євро. За словами Каштанова, хід реалізації проекту постійно моніториться і на сьогоднішній момент жодних проблем і відхилень від існуючого графіку робіт не помічено.

Занепокоєння екологів викликає той факт, що законодавство України не забороняє зберігання на нашій території ВЯП (відпрацьованого ядерного палива з інших країн.

"І ніхто не застрахований від того, що в якийсь із моментів в країну потечуть отруйні річки відпрацювання ядерного палива... Безумовно, будівництво більш безпечного сховища ядерних відходів має першорядне значення для України. Однак широкі верстви громадськості просто зобов'язані мати право на об'єктивну і повну інформацію з цього питання. А населенню України на всіх рівнях повинна бути гарантована можливість прийняття безпосередньої участі в обговоренні та прийнятті рішень у такому життєво важливому питанні, як будівництво та експлуатація сховища відпрацьованого ядерного палива", - пише Задесенец.