Екологічна ситуація на окупованій частині Донецької області найближчим часом може стати абсолютно неконтрольованою через дії "ДНР".

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook координатор "Інформаційного спротиву" Дмитро Тимчук. 

"Групою ІС отримана інформація про зупинку окупаційною адміністрацією сухої консервації шахти "2-біс", яка входила до складу "Микитівського ртутного комбінату" (закритий 1995 року, розташований в місті Горлівка Донецької області). 2012 року на тему впливу переробки ртуті на екосистему регіону за участю американських вчених проводилися дослідження, які показали в районах, прилеглих до комбінату, що вміст парів ртуті становить від 155-300 до 1427-1680 мг/л, що є причиною ртутної інтоксикації жителів цього району, підвищеної захворюваності, дитячої смертності. У ґрунті навколишньої території, відстійнику і попелу рослин виявлені концентрації ртуті, що перевищують фонові в 10-15 разів. Вміст металу в підземних водах в районі комбінату в 20-30 разів перевищує гранично допустиму концентрацію", - написав він.

Відео дня

За словами Тимчука, у жовтні "влада ДНР" звільнила всіх працівників, які обслуговували і експлуатували насосні установки, а станом на початок листопада 2018 року було зупинено відкачування води з гірських виробок шахти "2-біс" і "Нова".

Своєю чергою експерти заявили, що затоплення ртутної шахти може призвести до просідання ґрунту під руслом каналу "Сіверський Донець - Донбас" і руйнування водоводу.

Читайте такожВолонтери показали, як російські найманці розпилюють шахту у Донецьку (відео)

"Протягом 2016 року бойовики масово вирізали метал на збагачувальній фабриці та інших об'єктах цього підприємства. У квітні 2017 року жителі Горлівки, які проживають в селищі Бессарабка, стали свідками перебування на території комбінату "військових у хімічному захисті з характерними знаками радіаційної небезпеки". До території покинутого "Микитівського ртутного комбінату" з боку селища Ртутний під'їхали кілька КамАЗів з номерами: ДК 42-03, ДК 41-10, ДК 43-08, після чого два десятки російських військовослужбовців у формі хімічного захисту з зазначеними знаками радіаційної небезпеки розвантажили бочки і перевезли їх на територію покинутого ртутного комбінату", - додав Тимчук.

За даними групи ІС, таким чином військовослужбовці ЗС РФ виконували складування і захоронення радіаційних відходів, вивезених з території Росії.

Окремо експерти зауважили, що затоплення виробок шахти "2-біс" і "Нова" загрожує серйозними проблемами всьому регіону: крім питання захоронення радіаційних відходів з РФ, йдеться і про подальше різке підвищення вмісту ртуті в землі і воді.

Нагадаємо, раніше в Спільному центрі з контролю та координації заявили, що злочинна бездіяльність ватажків бойовиків на Донбасі щодо ігнорування заявок підприємств про надання гарантій безпеки на час ремонтних робіт може призвести до аварійних ситуацій з непередбачуваними наслідками.

"Термінового реагування потребує ситуація, що склалася на об’єктах шламонакопичувача 3-ї черги промислових відходів коксохімічного виробництва ТОВ НПО “Інкор і Ко” (розташоване поблизу населеного пункту Новгородське, Донецька область). Велика кількість опадів та сезонні коливання температури потребують негайного проведення робіт з обслуговування та поточного ремонту об’єктів шламонакопичувача", - йдеться у заяві.