Ілюстрація / REUTERS

Міністерство оборони України і Державне агентство з управління зоною відчуження (ДАЗВ), в рамках Трастового фонду НАТО, розпочало ліквідацію могильника радіоактивних відходів (РАВ) "Цибулеве", який розміщений на території військової частини А0981 в селі Цибулеве Кіровоградської області.

Про це під час заходу, присвяченого старту даного проекту, повідомив голова ДАЗВ Віталій Петрук.

"Ми вже маємо позитивний досвід впровадження таких проектів в Україні за підтримки НАТО. Два роки тому спільними зусиллями ми очистили "Вакуленчук" у Житомирській області від РАВ. Тепер ми беремося за новий об'єкт у Кіровоградській області. Для нас важливо продовжувати роботу в цьому напрямі, тому що такі проекти допомагають зменшити вплив радіонуклідів на навколишнє середовище і поліпшити загальний стан радіаційної безпеки в Україні", - зазначив він.

Відео дня

Читайте такожМасштабна пожежа у "Рудому лісі" в Чорнобилі: як захистити себе від радіації

Петрук додав, що вартість проекту становить 1,5 млн євро і термін його реалізації - 18 місяців.

Кошти для реалізації проекту надає Німеччина.

Петрук уточнив, що НАТО буде відповідальним за всі аспекти управління проектом, а ДАЗВ займатиметься роботами по поводженню з РАВ.

Глава держагентства повідомив, що проект реалізовуватиметься в три етапи: радіаційне обстеження об'єкта; попередня обробка РАВ, їх вилучення, кондиціювання, пакетування в відповідні контейнери і транспортування до місць поховання; рекультивація території об'єкта і відновлення території до свого початкового стану.

Також Петрук додав, що є ще 5 могильників РАВ на території військових об'єктів України, крім "Вакуленчука", проект з ліквідації якого був успішно завершений у 2017 році.

З них два об'єкти перебувають в анексованому Криму, а один на окупованій території Донбасу.

Як повідомляв УНІАН, у лютому 2017 року завершився пілотний проект Трастового фонду НАТО з поховання радіоактивних відходів з колишніх радянських військових об'єктів, які зберігалися на об'єкті «Вакуленчук» у Житомирській області.