Грамоткін йде у відставку / фото УНІАН

Генеральний директор Чорнобильської АЕС Ігор Грамоткін написав публічну заяву про відставку через розбіжності з Міністерством екології України.

Про це повідомляється на офіційному сайті ЧАЕС.

За його словами, між керівництвом Міністерства екології та керівництвом Чорнобильської АЕС виник конфлікт через два проекти — НБК Новий Безпечний Конфайнмент та СВЯП-2, які нібито повинні були завершити цього року. Грамоткін заявив, що 20 липня на Асамблеї Донорів він був виключений зі складу української делегації.

Відео дня

«Вперше за 20 років директор Чорнобильської АЕС не був допущений до участі в цьому принципово важливому заході, не мав можливості взяти участь в обговоренні важливих питань, пов'язаних з реалізацією проектів, замовником яких є ЧАЕС», —  йдеться в заяві.

Читайте такожІсторична подія: Чорнобильський реактор накрили унікальним саркофагом (фото, відео)

Він також додав, що не може в подальшому відповідати за ті рішення, які озвучувалися на Асамблеї і були в підсумку ухвалені. Також Грамоткін сказав, що «позбавлений можливості забезпечити погашення заборгованості до пенсійного фонду, гарантувати виплату заробітної плати персоналу і покриття поточних видатків підприємства».

«Боюся, мій відхід – єдине, що може привернути увагу до ситуації, що склалася, і хоча б частково вирішити проблему», — написав генеральний директор Чорнобильської АЕС.

На думку Ігоря Грамоткіна, «цей конфлікт починає впливати на терміни і хід реалізації проектів», що «може спричинити накладення на Україну додаткових зобов'язань, у тому числі і фінансових».

На початку липня президент України Петро Порошенко підписав указ щодо відродження Чорнобильської зони та посилення соціального захисту ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

Раніше стало відомо, що уряд передбачив у державному бюджеті близько 2 мільярдів гривень на соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

До роковин аварії на Чорнобильській АЕС президент України Петро Порошенко повідомив, що Україна відмовиться від зберігання відпрацьованого ядерного палива в Росії.

У попередні роки на ці цілі щороку витрачалось близько 200 мільйонів доларів.

Крім цього, президент повідомляв, що новий саркофаг на ЧАЕС  введуть в експлуатацію у грудні 2018 року.

Також повідомлялось, що Чорнобильську зону хочуть перетворити на інноваційний майданчик, що вироблятиме альтернативну енергію.

Євродепутатка Гармс радить Україні відмовитись від атомної енергетики