Можна говорити про повну ліквідацію пожежі у Чорнобилі, кажуть журналісти / facebook.com/levina.ns

Відкритого вогню немає, але ліс у Чорнобилі досі тліє. Рятувальникам вдалося приборкати пожежу майже на всій території займання.

Працівники ДСНС звітують про майже повну ліквідацію пожежі та відсутність загрози поширення вогню з тих осередків, які продовжують тліти. Тривалість роботи рятувальники пояснили складним радіаційним фоном, йдеться в сюжеті ТСН. 

Читайте такожПожежа в Чорнобилі: відкритого вогню немає, продовжують тліти трава і дерева (фото)

Відео дня

Не витримувала умов гасіння навіть техніка: на очах журналістів вийшла з ладу машина ДСНС, ємність якої не впоралася з навантаженням. Пожежники нарікали на спеку, а фахівці вимірювали радіаційне забруднення їхнього одягу та радили одразу ж викидати чоботи. "600 при нормі в 20", - зізнався про показники приладу один із вогнеборців.

Разом із тим на КПП "Дитятки" на в’їзді до 30-кілометрової зони відчуження журналісти увесь день  вимірювали радіаційний фон і не зафіксували відхилень від норми. Так, під час прямого ефіру прилад показав 0,17 мікрозівертів – тобто майже вдвічі менше, ніж вважається гранично допустимою нормою. 

Напередодні, 5 червня, в Чорнобильській зоні відчуження сталося загоряння сухої трави з подальшим розповсюдженням пожежі на 7 кварталів лісового масиву, на загальній площі близько 12 га. Горів ліс неподалік від захороненого в 1986 році села Копачі Іванківського району.

У ДСНС сьогодні заявили, що перевищень допустимих норм радіації у Києві в результаті пожежі лісу у зоні відчуження Чорнобильської АЕС не зафіксовано.