На місці пожежі і в Києві здійснюється посилений дозиметричний контроль / ДСНС

Перевищень допустимих норм радіації у Києві в результаті пожежі лісу у зоні відчуження Чорнобильської АЕС не зафіксовано.

Про це сьогодні заявив голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін, повідомляє Департамент комунікації МВС України.

«На даний час площу пожежі вдалося зменшити з 12 до 3 гектарів. Наразі продовжуються заходи щодо остаточної ліквідації пожежі, відкритого горіння немає, спостерігається тління трави, дерев та лісової підстилки. До гасіння пожежі залучено 35 одиниць техніки та 150 осіб особового складу», - сказав глава ДСНС.

Читайте такожПожежа в Чорнобилі: відкритого вогню немає, продовжують тліти трава і дерева (фото)

За його словами, на місці пожежі та в місті Києві здійснюється посилений дозиметричний контроль.

«Перевищень допустимих норм радіації не зафіксовано. У місті Києві радіаційний фон складає 11 мкР/год при безпечному рівні - до 30 мкР/год. У місті Чорнобиль радіаційний фон складає 32 мкР/год, безпечний рівень - до 50 мкР/год. На промисловому майданчику Чорнобильської АЕС радіаційний фон складає 51,6 мкР/год, безпечний рівень - до 140 мкР/год», - зазначив Чечоткін.

У відомстві нагадали, що 5 червня в Чорнобильській зоні відчуження сталося загоряння сухої трави з подальшим розповсюдженням пожежі на 7 кварталів лісового масиву, на загальній площі близько 12 га.

Фахівці ДСНС одразу залучили як наземні сили, так і сили авіації. Гасіння пожежі ускладнювалось сильними поривами вітру, відсутністю просік, протипожежних розривів та неможливістю під’їзду пожежної техніки до окремих осередків загоряння. В окремих лісових кварталах був надзвичайно високий рівень радіації, там працювала лише авіація.

Поліція розслідує загоряння лісу біля ЧАЕС як знищення або пошкодження лісових масивів.