Підпал є найбільш імовірною наразі гіпотезою щодо причин пожежі поблизу Чорнобильської атомної електростанції.

Відео дня

На це вказують дані поліції та ДСНС, ідеться в сюжеті ТСН.

Зокрема, журналісти володіють інформацією про те, що на поліція на місці займання виявила 3 або 4 смолоскипи. Навмисний підпал міг мати на меті приховування слідів інших злочинів – наприклад, незаконної вирубки лісу. 

Читайте такожМасштабна пожежа у Чорнобилі: рятувальники розповіли подробиці

Рятувальники в оцінках причин обережні, бо сконцентровані наразі на боротьбі з полум’ям. "На даний момент ще працюють підрозділи. Вже після ліквідації пожежі буде з’ясовано причину. Але слід зазначити, що вогонь був у різних місцях, тобто загоряння цієї підстилки було в різних місцях", - пояснила представник ДСНС.

За даними пожежників, зайнялося коло 10:00 ранку, вогонь із трави перекинувся на ліс, і полум’я не вдалося локалізувати досі. Цьому заважає сильний поривчастий вітер. На місці працюють близько 120 рятувальників, 30 одиниць техніки, а з повітря гасіння забезпечують літак Ан-32 і вертоліт Мі-8, які вже вилили на землю понад 30 тонн води. 

Ситуація небезпечна тим, що вогнем охоплено так званий "рудий ліс", який прийняв на себе левову частку радіації під час аварії на ЧАЕС. Площа пожежі сягає 10 гектарів. Експерти не приховують, що в повітря можуть викидатися радіоактивні елементи, а вітер дме на Київ.