Ілюстрація REUTERS

Заяви бойовиків «ДНР» про відключення процесу відкачування води на вугледобувній шахті «Юнком» в Донецькій області призведе до поширення радіонуклідів, і тому є шантажем не тільки України, але й всього світу. Про це в коментарі кореспонденту УНІАН заявив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Читайте такожЗатоплення на Донбасі шахти, де був підірваний ядерний снаряд, загрожує отруєнням води - Держдеп

«Я вважаю заяву донецьких терористів про припинення відкачування води в шахті «Юнком» відкритим шантажем, шантажем світу, оскільки негативний ефект буде відчувати не тільки Україна, але й весь чорноморський регіон», - сказав він.

Відео дня

За словами Семерака, на сьогоднішній день Мінекології приділяє особливу увагу проблемі затоплення шахти «Юнком», бо та вода, яка не буде відкачуватися (з вини терористів), може винести з шахти продукти підземного ядерного вибуху, який був проведений в 1979 році.

«Це заява здійснити терористичний акт. Затоплення шахти «Юнком» створює загрозу для проникнення продуктів ядерного вибуху 1979 року в приповерхневі водні об'єкти. Ці продукти будуть мігрувати. Ніхто не може оцінити масштаб, але це буде суттєва небезпека для життя людей», - вважає Семерак.

Як повідомляв УНІАН, у 20-х числах квітня спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ заявили, що бойовики мають намір відключити деякі насоси шахти «Юнком» («Юний комунар») у населеному пункті Бунге, в 43 кілометрах від тимчасово окупованого Донецька, в результаті чого вона буде затоплена.

На засіданні Парламентського комітету асоціації в Страсбурзі Семерак заявив, що можливе затоплення шахти «Юнком», де в радянські роки був проведений ядерний вибух, представляє серйозну загрозу екологічній безпеці не тільки України, але й сусідніх країн. Міністр наполягав на внесенні цього питання в усі переговорні групи по врегулюванню ситуації на Донбасі і, зокрема, на допуск представників місії ОБСЄ для здійснення екологічного моніторингу на «Юнкомі».

У Кремлі заявили, що не знають про намір окупаційної адміністрації затопити шахту «Юнком» на Донбасі. В даний час на тимчасово окупованій території Донбасу повністю або частково затоплені майже 40 вугільних шахт.