Ілюстрація / REUTERS

У травні Кейптаун може виявитися першим містом у світі, де немає води. Напередодні колапсу влада мегаполісу вводить безпрецедентні заходи водної економії, вимагаючи додаткових коштів з держбюджету і чекаючи сезону дощів.

Як пише журнал Новое время, стояти під душем стільки, скільки хочеться, тепер недозволена розкіш для жителів однієї з трьох столиць Південно-Африканської Республіки - 4-мільйонного Кейптауна. Зараз це місто переживає гостру форму водної кризи і ризикує стати першим мегаполісом у світі, в якому закінчиться вода.

Крани в будинках і квартирах будуть перекриті у так званий "день зеро", коли рівень запасів у водосховищі опуститься до гранично низького рівня - 13,5%. За підрахунками місцевої влади, це відбудеться 11 травня.

Відео дня
Ілюстрація / REUTERS

До водного колапсу мегаполіс привела перевитрата водних ресурсів у сучасному аграрному секторі регіону в поєднанні із зростанням населення міста і посухою, яка триває тут уже третій рік поспіль. Поповнити водосховища і врятувати Кейптаун може сезон дощів, який почнеться у травні. Хоча кліматологи попереджають: опади на посушливому півдні ПАР далеко не завжди рясні, пише Новое время.

Намагаючись не допустити настання "дня зеро", жителі Кейптауна вже обмежили споживання: спочатку до 87 л води в день на людину, а з 1 лютого - до 50 л. Також розкупили в магазинах всілякі ємності, де можна зберігати воду, і збирачі вологи.

Ілюстрація / REUTERS

Місцеві жителі проводять під душем не більше 90 сек. в день, набагато рідше перуть одяг і постільну білизну, а машини миють тільки під дощем. Після купання воду збирають у душових і умивальниках і заливають в пральну машину, а потім пускають на злив у туалеті, де бачки відключені від водопроводу. Дощову воду набирають у спеціальні резервуари, щоб використовувати для миття посуду, прання і навіть очищення до якості питної. Для захисту від випаровування власники басейнів їх обов'язково накривають.

Як зазначає Новое время, невдоволення місцевих жителів викликає той факт, що їхні багаті співгромадяни як і раніше наповнюють свої басейни і поливають газони. Втім, щоб не підливати масла у вогонь, вони роблять це до світанку.

Заможних городян у Кейптауні чимало: тут проживають 8,2 тис. мільйонерів, 440 мультимільйонерів і 2 мільярдера. За даними звіту Africa Wealth Report 2017 від AfrAsia Bank, Кейптаун є третім найбагатшим містом Африки після південноафриканського Йоганнесбурга і єгипетського Каїра.

Через водну кризу компанії, які займаються бурінням свердловин, вже підраховують бариші: всі вони завантажені замовленнями на рік вперед. Також задоволені заробітками підприємці, які завозять в Кейптаун технічну воду з інших регіонів в цистернах і продають по $ 1 за 9,5 л.

Тим часом без роботи залишаються мийники машин і працівники ферм, а правоохоронці готуються до ажіотажу, пов'язаного з водою в "день зеро". Якщо після відключення води в місті почнуться заворушення, втрутиться армія. На думку силовиків, найгарячішими точками стануть якраз пункти роздачі води: якщо кожна сім'я відправить в найближчий пункт одну людину, там утвориться черга з 5 тис. чоловік.

Ілюстрація / REUTERS

У кінці січня лоукостер FlySafair і правда дозволив пасажирам внутрішніх рейсів провозити в ручній поклажі до 5 л води. "Наші клієнти, як і всі південноафриканці, хочуть допомогти, чим можуть", - пояснив нововведення Кірбі Гордон, глава відділу продажів і дистрибуції компанії.

Читайте такожВ крани київських квартир потрапляє вода, яку столичні автомийки зливають у Дніпро - експерти

У середині лютого правлячий з 2009 року президент ПАР Джейкоб Зума опинився на межі імпічменту і пішов у відставку. До цього призвела, зокрема, гостра критика його колишніх однопартійців і співгромадян, в тому числі за водну кризу в Кейптауні.

Вода стає однією з найгостріших глобальних проблем людства, і Кейптаун - не єдине місто, яке відчуло її дефіцит. До періодичних відключень водопостачання вже звикли жителі Мехіко, до критичної позначки в посушливий сезон то й справа доходить рівень води у водосховищах Найробі і Аккри. А Мельбурн вже готується до життя в умовах водного дефіциту, який настане, згідно з підрахунками, через десять років.

За даними американського Інституту світових ресурсів (WRI), сьогодні понад 1 млрд жителів планети живуть в умовах дефіциту води, а до 2025 року з такою проблемою зіткнуться вже 3,5 млрд землян.