Ілюстрація / REUTERS

У Представництві Європейського Союзу в Україні закликають Верховну Раду цього тижня схвалити закон про стратегічну екологічну оцінку, що є одним з міжнародних зобов'язань України.

Про це повідомляє Представництво Євросоюзу у мікроблозі Twitter.

"Сподіваємось, що цього тижня Верховна Рада прийме закон "Про стратегічну екологічну оцінку" (№ 6106). Після прийняття минулого року закону "Про оцінку впливу на довкілля", це єдиний документ у сфері охорони навколишнього середовища, якого не вистачає. Також це одне з міжнародних зобов'язань України", - заявили європейські дипломати.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 7 листопада 2017 року Верховна Рада України відправила на повторне друге читання проект закону «Про стратегічну екологічну оцінку» (реєстраційний номер 6106). За дане рішення проголосували 227 із 327 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Міністр екології та природніх ресурсів України Остап Семерак зазначив на засіданні парламенту, що цей законопроект направлений на виконання Угоди про асоціацію з ЄС, «тієї дорожньої карти, яка підтримана всім українським суспільством щодо адаптації нашого законодавства до європейського».

Читайте такожМінекології запускає Єдиний електронний реєстр для оцінки впливу бізнес-проектів на навколишнє середовище

За його словами, цей документ регулює відносини у сфері оцінки наслідків виконання документів державного планування для довкілля, у тому числі для здоров`я населення. При цьому його дія не поширюється на документи державного планування, які стосуються виключно національної оборони або надзвичайних ситуацій; бюджети, бюджетні програми та фінансові плани; програми економічного і соціального розвитку Автономної Республіки Крим, областей, районів, міст, сіл, селищ на короткостроковий період.

В законопроекті сказано, що здійснення стратегічної екологічної оцінки проекту документа державного планування виключає необхідність проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи такого документа.

В законопроекті визначені суб’єкти стратегічної екологічної оцінки, також визначається порядок здійснення стратегічної екологічної оцінки.