Ілюстрація / REUTERS

Близько 1,1 мільярда шматків пластикового сміття застрягло в коралових рифах в Азіатсько-Тихоокеаническом регіоні, і це число збільшиться на 40 відсотків до 2025 року.

Згідно з дослідженням, опублікованим в Science, забруднення пластиком підвищує ризик виникнення хвороб у коралів майже в 20 разів, також зростає і ймовірність знебарвлення, яке може призвести до загибелі рифів, передає N+1.

В процесі знебарвлення корали позбавляються симбіотичних водоростей, які надають їм забарвлення, забезпечують киснем, поживними речовинами і сприяють їх росту. Роблять вони це у відповідь на різні стресові умови, наприклад, зміну температури води або дію хімічних забруднювачів та інфекцій. В результаті втрати симбіонтів корали починають голодувати, перестають рости і втрачають пігментацію. Знебарвлення оборотне, однак якщо процес триває надто довго, це призводить до смерті поліпа. Сьогодні ця хвороба вже призвела до практично повної загибелі коралів Мальдівського архіпелагу.

Відео дня

Пластикові відходи можуть містити патогени, які часто вважаються тригерами спалахів захворювань коралових рифів. Наприклад, відомо, що в мікроби, що колонізують поліпропіленове сміття, домінують вібріони - бактерії, які можуть частково впливати на випадки знебарвлення коралів. При цьому вченим досі невідомо, як сміття впливає на сприйнятливість поліпів до хвороб в морському середовищі.

Щоб з'ясувати це, команда морських біологів під керівництвом Джолеї Лемб із Корнельського університету вивчила 125 тисяч коралів на 150 рифах в азіатсько-тихоокеанському регіоні, де знаходиться більше половини всіх коралових рифів у світі. Дослідження проводилося біля узбережжя М'янми, Таїланду, Індонезії та Австралії. З'ясувалося, що пластикове сміття діаметром більше 50 міліметрів зустрічається на третині коралових рифів. В середньому, на 100 квадратних метрів дослідженої площі припадало від 2 до 10,9 пластикових предметів.

За оцінками біологів, середня кількість пластикового сміття може доходити до 1,1 мільярда одиниць. Ймовірно, що в реальності картина може бути гіршою, так як в моделі не враховувався вплив Китаю і Сінгапуру. До 2025 року це значення може збільшитися до 15,7 мільярда одиниць.

Читайте такожВчені розповіли, як можна уберегти найбільший кораловий риф планети від знищення

Крім того, дослідники оцінили вплив пластмасових відходів на здоров'я поліпів. Коли корали не контактували з пластиковим сміттям, ймовірність захворювання для всіх видів становила 4,4 ± 0,2 відсотка у всіх досліджених регіонах. Наявність відходів збільшувала ризик приблизно в 20 разів - до 89,1 ± 3.2 відсотків. Зокрема, біологи виділили три ключових захворювання, які ведуть до швидкої смерті коралів і асоціюються з пластиком: руйнування кістяка (c 1,2 до 43,9 відсотка), знебарвлення (з 1,9 до 19 відсотка) і чорнополосна хвороба (з 0,6 до 14,7 відсотка). Також поліпи, що контактують з сміттям, мали менш складну структуру, а це впливає на тварин, які ховаються і селяться в їх гілках.

За спостереженнями вчених, найменше відходів виявилося біля берегів Австралії, а найбільше в Індонезії. Це узгоджується з результатами минулих робіт, які говорять про те, що у бідних країн немає належних коштів для скорочення пластикового сміття. «Воно [дослідження] показує, що якщо ми зможемо почати знижувати кількість пластику, що надходить в океан, як це робить Австралія, то це зменшить і рівень смертності рифів від хвороб», - коментує Лемб.

Зміна клімату також погано позначилася на світовій популяції коралів. Всього три відсотки рифів у складі Великого Бар'єрного рифу знаходяться у хорошому стані і відповідають умовам, необхідним для її відновлення. Тим не менше, якщо будуть прийняті заходи щодо захисту рифу, цих трьох відсотків буде достатньо, щоб знову заселити майже половину екосистеми.