Музей входить входить до складу Національного природного парку

Міністерство екології та природних ресурсів України виділило Закарпатській області 53,1 млн грн на відновлення Музею лісу і сплаву в Міжгірському районі.

Про це сьогодні кореспонденту УНІАН повідомили у прес-службі Закарпатської обласної державної адміністрації.

Читайте такожВ Україні посилили відповідальність за незаконну вирубку лісу

Відео дня

Як йдеться у повідомленні з посиланням на голову Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, ця сума повністю покриває потреби у відновленні цього унікального об’єкта.

«Тендер проведений ще минулого року, роботи почнуться, як тільки дозволять погодні умови. Крім того, до місця розташування Музею буде прокладена дорога з асфальтним покриттям. Сподіваємося, що відкриємо Музей в урочистій обстановці ще до кінця цього року», - прокоментував Москаль.

У Закарпатській ОДА також нагадали, що єдиний у Європі (і один із двох у світі) Музей лісу і сплаву в Міжгірському районі, який перебуває на балансі Мінекології і входить до Національного природного парку «Синевир», знаходиться в занедбаному стані й руйнується.

Читайте такожТериторію нацпарку "Синевир" розширили майже на 400 гектарів

«Під час катастрофічних паводків 1998 та 2001 років Музей зазнав значних пошкоджень, а у 2008 році обласна влада всупереч законодавству віддала Музей у комунальну власність, щоб потім забрати в приватні руки», - уточнили в прес-службі ОДА.

Унікальний об’єкт не дозволили приватизувати місцеві мешканці та громадськість. Зокрема, уточнили в ОДА, Москаль через суд ініціював повернення Музею на баланс Мінекології і таким чином зробив можливим фінансування відновлювальних робіт.

«Після відкриття Музей лісу і сплаву, як і в попередні роки, стане перлиною Карпат, одним із чудес України, подивитися на яке приїжджатимуть тисячі туристів», - повідомили в Закарпатській ОДА.

Довідка УНІАН. Музей лісу і сплаву розташований біля села Синевир, що в Міжгірському районі Закарпатської області, на річці Озерянці, по якій колись сплавляли ліс, постачаючи його до Угорщини. Музей лісу і сплаву заснований у 1995 році, він знайомить зі знаряддями праці лісорубів і плотогонів (бокорашів). У місці, де створено музей, в середині XIX ст. було побудовано унікальну гідротехнічну споруду – клявзу. Це була гребля з воротами для скидання води. Гребля функціонувала до 1960 р. У середині 1990-х рр. споруда відновлена, і на її основі створено музей, який входить до складу Національного природного парку «Синевир». Український Музей лісу і сплаву – єдиний у Європі.

Як повідомляв УНІАН, раніше у Держлісагентстві відзвітували, що у 2017 році відновили 53,2 гектари українських лісів, а також висадили 1712 га нових.