Ілюстрація / REUTERS

Міністерство екології та природних ресурсів скасувало процедуру проходження бізнесом екологічної експертизи, яка несла в собі великі корупційні ризики, і відсьогодні запустило Єдиний електронний реєстр для реєстрації проектів та оцінки їх впливу на навколишнє середовище. Про це на свій сторінці в соцмережі Facebook повідомив глава відомства Остап Семерак.

«Відсьогодні: подача документів здійснюється безпосередньо шляхом внесення їх до відкритого Єдиного реєстру оцінки впливу на навколишнє середовище, що забезпечить відкритість і обмежить контакт чиновника з підприємством. Зараз реєстр працює в тестовому режимі», - написав він.

За словами Семерака, в цьому реєстрі чітко визначено терміни подачі й обробки документів, які подаватиме бізнес для отримання висновку про оцінку впливу того чи іншого проекту на навколишнє середовище, а також визначено порядок встановлення плати за забезпечення громадського обговорення та напрями, за якими можуть використовуватися кошти.

Відео дня

«У висновку про оцінку впливу на навколишнє середовище умови будуть виписані таким чином, щоб конкретний проект мінімально завдавав шкоди навколишньому середовищу і здоров'ю громадян. Крім того, ми будемо мати чітку, прописану по днях процедуру консультацій з громадськістю, порядок обліку отриманих пропозицій. Головне - вся інформація відкрита і доступна в реєстрі», - додав міністр.

Також Семерак зазначив, що Реєстр замінив собою процедуру екологічної експертизи, яка фактично не працювала останнім часом і «лише множила корупційні схеми».

Як повідомляв УНІАН, наприкінці травня Верховна Рада прийняла закон «Про оцінку впливу на навколишнє середовище», який встановлює європейські норми оцінки впливу підприємств на навколишнє середовище.

Даний закон встановлює перелік видів діяльності, за якими потрібна відповідна оцінка. При цьому з-під його дії виведено малий бізнес. Наприклад, для теплових електростанцій необхідність робити оцінку виникає лише при потужності 50 і вище МВт, а для підприємств з виробництва целюлози встановлено нижню межу 200 тонн вироблення на добу.