Воронки на Ямалі досягають величезних розмірів / фото naked-science.ru

Влітку 2014 року весь світ облетіли фотографії незвичайних воронок, що утворилися на Ямалі. Не в останню чергу об'єкти привернули увагу за рахунок своїх значних розмірів. Деякі навіть називали "ворота до пекла".

Серед інших була воронка, діаметр якої становив 60 м за зовнішнім краєм. Один з останніх випадків стався наприкінці червня 2017 недалеко від села Сеяха. Воронка, що з'явилася, мала глибину, порівнянну з висотою дев'ятиповерхового будинку, передає Naked Science, посилаючись на видання Remote Sensing.

Читайте такожГігантська воронка на Ямалі перетворюється на тундрове озеро (фото)

Відео дня

Використовуючи космічні знімки надвисокої роздільної здатності, дослідники створили докладні моделі рельєфу ключових ділянок до й після утворення дивних воронок. Це дозволило помітити, що перед їхньою появою сформувалися горби, висота яких сягала п'яти метрів. На думку фахівців, це могло статися внаслідок накопичення природного газу під шаром вічної мерзлоти. При збільшенні тиску газу відбувався вибух й утворювалася воронка.

Надалі вчені сподіваються провести аналіз природних ситуацій, де, згідно з розрахунками, можлива поява нових "газових" воронок. За рахунок цього можна буде не тільки докладно з'ясувати механізми утворення воронок, але й запобігти можливим жертвам.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді лісове озеро разом з рибою зникло під землею у Володимирській області РФ внаслідок утворення карстової воронки.