Ілюстрація REUTERS

Євросоюз і ще вісім країн узгодили мораторій на комерційний рибний промисел в Північному льодовитому океані. Як очікується, він діятиме протягом 16 років.

Читайте такожNASA показало на відео зміни Землі за 20 років

Крім ЄС підтримала мораторій влада Канади, Китаю, США, Росії, Японії, Ісландії, Данії та Південної Кореї, повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Відео дня

Згідно з документом, вилов риби заборонений на території площею 2,8 млн квадратних кілометрів, що приблизно дорівнює площі Середземного моря).

Мораторій вводиться в якості превентивного заходу: на сьогоднішній день в Арктичній зоні ще не розвинене промислове рибальство.

"Це той рідкісний випадок, коли група країн вирішила проблему ще до її виникнення", - зазначив посол США з проблем океанів і рибного промислу Девід Болтон.

"В майбутньому, якщо запаси риби будуть достатніми для підтримки комерційного рибальства в регіоні, ці питання розглянуть, і можливо, у риболовних суден будуть можливості займатися виловом", - пояснив Болтон.

Мораторій підтримали екозахисні групи.

Як зазначив представник канадської групи Oceans North Тревор Тейлор, риби і морські ссавці в Арктичному регіоні тепер будуть перебувати під захистом.

Раніше більша частина Арктики була цілий рік покрита льодами, проте через глобальне потепління вони стрімко тануть, відкриваючи морським судам доступ до океану.