Якщо не зупинити забудову заплавної частини, то Ірпінь зникне / фото irpin.in.ua

За останні 25 років з карти нашої країни зникло понад десять тисяч малих річок. Про це повідомили у прес-службі Асоціації рибалок України.

Зазначається, що протягом двох останніх десятиліть фактично не проводяться меліоративні роботи із розчищення замулених витоків річок, в результаті річки міліють і пересихають.

Крім того, проблему посилює те, що останні роки спостерігається сильне маловоддя - річки наповнюються тільки на 70% від норми. Також інтенсивно забудовуються береги водойм.

Відео дня

"В Україні 73 тис. річок, 40 тис. озер, 1100 водосховищ, 400 тис. ставків – 1 100 000 га прісних водойм. Водночас, на карті Європи ми вважаємося маловодною країною, оскільки більшість наших водних ресурсів через забрудненість не придатні до водозабору питної води", - йдеться у повідомленні.

Читайте такожАктивісти б'ють тривогу: Дніпро міліє (фоторепортаж)

"Вода настільки забруднена, що їй присвоєно 4 клас... Очисні споруди радянського зразка, вони були розраховані на водозабір максимум 2 класу води і тому не можуть впоратися", - додали в Асоціації рибалок України. 

Вони розповіли, що тогоріч в українські водойми було скинуто понад 2 мільярдів кубометрів стоків. За офіційними даними, тільки дві третини з них пройшли через очисні споруди.

Зазначається, що тисячі тонн солі після зими з весняними струмками потрапляють зливовими стоками прямо у ріки. Хімікати з полів змиваються дощами та дренажними каналами стікають у водойми, що призводить до масового мору риби.

"Через таку злочинну безгосподарність у Дніпровських водосховищах солоність води помітно збільшилася, і сьогодні на Каховському, Кременчуцькому водосховищах можна зустріти рибу-голку, і навіть медуз. Все це веде до зміни водної екосистеми", - говорять в Асоціації.

Наочним прикладом неналежного ставлення до водойм, розповіли експерти, може сьогодні бути річка Ірпінь, яка протікає під Києвом.

Рішення забудови заплавних земель р. Ірпінь спричинить значне погіршення екологічного стану басейну річки, зменшить площу водозбору, а в результаті остаточно вб'є річку. 

Як повідомляв еколог, в Україні через вирубку лісів може зникнути головна річка країни, на якій живе 80% населення, — Дніпро.