Понад мільярд гривень склали збитки від пожеж в Україні лише з початку цього року. Під спекотним сонцем українська земля горить все частіше і масштабніше. Через надвисокі температури легко загоряються ліси і болота. У серії "Сонячного удару" розповіли, як від них рятуватися, зокрема, як перемогли вогонь у селищі на Західній Україні, де довели, щоб боротися із викликами глобального потепління, не потрібні мільярди, а потрібні світлі голови.

Читайте такожУ Черкаській області другу добу горять торфовища, пожежа охопила майже 50 гектарів (відео)Наприклад у Гостомелі під Києвом від спеки постійно горять торфовища. Аби загасити торфовище потрібно вилити 20 л води на кожний кв см землі, а торфу тут на два метри вглиб. Тління торфовищ, кажуть місцеві, тут спостерігається майже круглий рік. Така сама проблема є і в Ірпіні.

Заа останні 15 років збитки від пожеж зросли в 20 разів, лише в 2016 році вони становили вже пнад 1,5 млрд грн.

Два роки тому на Львівщині у селі Івано-Франкове теж горіли торфовища. Запах гару було чути навіть у Львові. Але сьогодні про масштабну пожежу майже нічого не нагадує. Тим шо сьогодні у селищі спокійно громада завдячує кільком активістам.

У селищі є пожежна частина з пічним опаленням, двома ЗіЛами, яким по 50 років, і начальник Максим, який погодився на експеримент. Його запропонувала сім'я місцевих краєзнавців Більських.

На реалізацію ідеї знадобилося 300 тис. грн. Гроші дав Євросоюз. На високій селищній церкві встановили камери спостереження, їх через інтернет під'єднали до пожежної частини, що дозволяє тепер значно швидше реагувати на загоряння.

За півроку від встановлення камер, у селищі не було жодної пожежі. Місцевий служитель церкви каже, що камери носять ще й виховний характер - селяни знають про них і тому не палять траву, та інші предмети, які у спекотну погоду дуже швидко викликають займання.