Фото УНІАН

Прокуратура пред’явила 456 позовів щодо повернення понад 119,6 га земель лісогосподарського призначення, роздерибанених місцевою владою у Київській області. Про це повідомляє сайт Прокуратури Київської області.

"Загалом, впродовж 2016-2017 років пред’явлено 456 позовів на загальну площу понад 119,6 га земель лісогосподарського призначення, які рішеннями Ірпінської та Бучанської міських, Коцюбинської, Гостомельської та Ворзельської селищних рад відведено у приватну власність громадян для їх забудови", - повідомили у прокуратурі.

У відомстві додали, що вже оголосили про підозри першому заступнику Ірпінського міського голови Дмитру Христюку, заступнику Ірпінського міського голови Лідії Михальченко, директору КП "Ірпіньжитлоінвестбуд" Ігорю Дворнікову та іншим.

Відео дня

Читайте такожСуд заарештував 890 га земель лісового фонду в Бучі в рамках розслідування "дерибану"

Також прокуратура Київщини повідомила про підозру екс-начальнику управління Держкомзему в Ірпені, який незаконно передав у власність громадян землі лісового фонду природного парку "Голосіївський" вартістю понад 26 мільйонів гривень. Чиновника підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою) КК України.

Акцію протесту мера Ірпеня Володимира Карплюка, який 3 жовтня прийшов під прокуратуру з наметами розцінюють як перешкоджання діям прокуратури. 

Як повідомлялося раніше, 21 липня 2016 року у помешканнях мера Бучі Анатолія Федорука та мера Ірпеня Володимира Карплюка пройшли обшуки слідчих Генпрокуратури. Також обшуки проводилися і в інших місцях, загалом на 31 об'єкті.

Правоохоронці звинувачують Федорука і Карпюка у незаконній забудові лісів, їм загрожує мінімум по 6 років ув'язнення.

Раніше генпрокурор Юрій Луценко зазначив, що мери Бучі та Ірпеня протягом 2006-2012 років незаконно відвели у власність земельні ділянки своєму оточенню і потрібним людям з Києва. Зокрема – екс-голові ВР Ігорю Калетнику дісталося 14 га лісових угідь.

Як зазначає Українська правда, Карплюк і Федорук є кумами. У 2011 році вони створили будівельне підприємство "Будрегіонінвест". Компанія на 50% належить дружині Федорука Людмилі і на 50% дружині Карплюка Ларисі.

Це підприємство стало підрядником будівництва житла в Бучі, замовниками якого були підприємства Карплюка. За даними ЗМІ "Будрегіонінвест" заклав п'ять житлових комплексів, серед яких "Новатор", "Центральний", "Варшавський двір", Rich Town і "Буча Квартал".

Журналісти з'ясували, що "Будрегіонінвест" отримував землю шляхом махінацій – через виділення підставним особам.

Карплюк став відомим після того, як у декларації про доходи за 2013 рік він вказав, що у нього у власності є 67 квартир. 

У декларації за 2016 рік мер Ірпеня задекларував 9 земділянок, будинок, квартиру та 3 нежитлові приміщення у Бучі та 3 квартири у Польщі. Його дружина – 8 земельних ділянок, квартиру у Києві, 5 квартир у Бучі, чотири офіси у Бучі, чотири нежитлових приміщення у Бучі та 2 будинки в Ірпені.