У Держлісагентстві заявили, що потреба становить 710 млн грн / фото УНІАН

Державне агентство лісових ресурсів скаржиться на недостатнє бюджетне фінансування для покриття витрат лісових господарств, передбачене в проекті держбюджету на 2018 рік, тоді як потреба відомства становить близько 710 млн грн. Про це повідомила прес-служба Держлісагентства з посиланням на заступника очільника відомства Володимира Бондаря.

«Зараз відбувається формування бюджету на наступний, 2018 рік. На жаль, в ньому майже не закладено коштів на ведення лісового господарства. Потреба становить 710 млн грн », - йдеться в повідомленні.

За даними прес-служби, в системі Держлісагентства ведення лісового господарства здійснюють 360 державних підприємств. Але не всі мають можливість і ресурс для самофінансування. Так, лісові підприємства на півночі і заході країни можуть покривати свої витрати за рахунок продажу деревини, тоді як ведення лісового господарства у південній і східній частинах України потребує державної підтримки.

Відео дня

«У підприємств на півдні і сході, де лісистість території є мізерною (до 5%), а ліси виконують функцію попередження пилових бур, ерозії і опустелювання, ведення лісового господарства є нерентабельним і потребує державної підтримки», - цитує прес-служба Бондаря.

Читайте такожНа Херсонщині ліси опинились під загрозою повного знищення через шкідників (відео)

Згідно з повідомленням, держава припинила фінансування лісової галузі з 2016 року. У результаті цього були зупинені роботи зі створення нових захисних насаджень на малопродуктивних землях, збільшилася кількість пожеж у лісах через недостатні протипожежні заходи (більш як 2 тис. загорянь у 2017 році), також почастішали випадки захворювання лісу і пошкодження дерев шкідниками.

«Одним з факторів припинення фінансування була спроба створити єдину лісову компанію. Але це не відповідає і навіть суперечить принципам децентралізації влади, веде до зменшення наповнення обласних, районних бюджетів, зменшення ролі лісового господарства в життєдіяльності місцевих громад, скорочення працюючих у сільській місцевості », - наводяться в повідомленні слова Бондаря.

Як повідомляв УНІАН, на початку жовтня Держлісагентство презентувало стратегію сталого розвитку та реформування української лісової галузі на період до 2022 року, згідно з якою пропонується створити Лісовий фінансовий фонд для фінансування проектів у цій сфері. Прес-служба відзначала, що створення такого фонду дозволить відомству своєчасно боротися з лісовими шкідниками і реагувати на спалахи захворювань лісу, вести збалансоване лісове господарство, проводити лісову інвентаризацію і облік тощо.

Площа відновлення лісу підприємствами Державного агентства лісових ресурсів у 2016 році становила 52,6 тис. га, що на 3,1% більше, ніж у 2015 році. Так, минулого року лісогосподарські підприємства висадили 34,4 тис. га лісових культур, в тому числі 2,6 тис. га нових лісів. Завдяки природному поновленню було відновлено майже 18,2 тис. га лісів.