В результаті інциденту в прірву потрапили дві електроопори / facebook Андрій Кульчинський

Масштабний провал землі, що утворився в селі Модричі Львівської області в ніч на 30 вересня, може призвести до того, що автодорога Дрогобич-Трускавець опиниться під землею. Про це повідомляє сайт "Джерела Трускавця".

Повідомляється, що це пов'язано з колишнім державним підприємством «Полімінерал», в недіючих соляних шахтах якого трапляються зсуви. Тут більше 60 років видобували калійну сіль, тепер роботи не ведуть, а порожні шахти затоплюються. Регіону загрожує техногенна катастрофа.

Ці небезпечні ділянки проходять через існуючу автодорогу Дрогобич-Трускавець. Кілька років тому біля дороги вже утворилися порожнини, які заповнюються водою. "Вчені та сейсмологи неодноразово попереджали про небезпеку зсувів цих порожнин - автодорога Дрогобич-Трускавець може опинитися під землею", - сказано в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожЗемлетруси в Мексиці залишили без житла понад 250 тисяч осіб

У той же час, мер міста-курорту, висуванець "Самопомочі", Андрій Калачинський повідомив, що мінеральним водам Трускавця ніщо не загрожує, утворення прірви прогнозувалося давно, а на його місці з часом може утворитися водойма за типом Мертвого моря.

Заступник міського голови Трускавця Олексій Балицький повідомив, що в 2014 році очолював групу, яка в останній раз спускалася в шахти «Полімінерала» і вивчав ситуацію під землею. Тоді він очолював Департамент екології та природних ресурсів ЛОДА.

Чиновник переконаний, що сьогодні в першу чергу потрібно зробити геофізичні дослідження земної поверхні і, на його думку, в цій локації, де зараз утворився провал, він далі збільшуватися не буде. Він запевнив, що загрози ні для мешканців Трускавця, ні для родовища мінеральних вод курорту - немає. Що стосується автодороги - то небезпека її руйнування таки є.

Також повідомляється, що в результаті інциденту в прірву потрапили дві електроопори. Це призвело до пошкодження лінії електропередач Стебник-Трускавець і місто-курорт залишилося на одній лінії живлення.

Раніше в центрі Києва провалився асфальт.