Замор риби стався у зв’язку з відсутністю водообміну між Азовським морем і Молочним лиманом / Фото УНІАН

Міністерство екології та природних ресурсів разом із правоохоронними органами з’ясовує обставини масової загибелі риби в Молочному лимані.

Як повідомляє прес-служба Мінприроди, за даними екоінспекторів, замор риби стався у зв’язку з відсутністю водообміну між Азовським морем і Молочним лиманом, який перестав функціонувати через занесення його русла піском.

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак заявив, що в Україні потрібно ретельніше підходити до вибору виконавців підрядних робіт у природоохоронній сфері, яка, як і галузь охорони здоров’я, напряму пов’язана із якістю життя людей.

Відео дня

Читайте такожЖитомирські прикордонники затримали двох браконьєрів, вилучивши у них 75 кг риби

«За попередніми висновками правоохоронних органів саме безвідповідальність підрядника (ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв»), та халатне виконання ним умов договору стало причиною замору риби в промоїні між Азовським морем і Молочним лиманом», - йдеться у повідомленні.

За дорученням міністра на території каналу працюють фахівці Держекоінспекції і ситуація перебуває під його особистим контролем. Також працівники НПП «Приазовський» разом із представниками Нацгвардії та ДСНС власними силами здійснюють розчистку каналу.

Зазначається, що на даний час спільними зусиллями вже вдалося спорудити дамбу, яка дає можливість підняти рівень води в каналі для виходу риби в Азовське море.

У відомстві наголосили, що договір на проведення днопоглиблення (розчистки) каналу Молочний лиман - Азовське море з підрядником укладено Департаментом екології та природних ресурсів Запорізької ОДА. Відповідно до календарного графіку, встановленого договором, ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв» упродовж серпня 2017 року повинно було виконати 70 % всіх запланованих робіт. Проте за попередньою інформацією, підрядник не приступив до виконання робіт.

Мелітопольська прокуратура вже відкрила кримінальне провадження.

Як повідомляв УНІАН, у минулі вихідні у вимоїні Молочного лиману (Запорізька область) стався масовий мор риби пеленгаса.

За попередніми підрахунками, загинуло понад 10 тис. особин риби масою 0,5-3 кг.

Раніше обласна влада виділила понад 1,3 млн грн на розчищення і поглиблення каналу, який з'єднує Молочний лиман і Азовське море. Тендер на проведення цих робіт виграла миколаївська компанія «Техморгідробуд Миколаїв».

Екологи кажуть, що мор риби стався через те, що кожної осені відбувається замулення вимоїни і рибі не вистачає води.

При цьому голова Запорізької облдержадміністрації Костянтин Бриль заявив, що бездіяльність компанії-підрядника призвело до того, що Запорізька область опинилася на межі екологічної катастрофи.