Оргуська конвенція – це конвенція Європейської Економічної Комісії ООН / antikor.com.ua

Україну викреслили зі списку порушників Оргуської конвенції, оскільки вона виконала домашнє завдання, ухваливши закон «Про оцінку впливу на довкілля». Про це УНІАН повідомили в прес-службі Міністерства екології та природних ресурсів України з посиланням на заступника міністра Миколи Кузьо.

За його словами, Комітет з дотримання вимог Оргуської конвенції проаналізував текст закону, ухваленого Верховною Радою та підписаного президентом, і дійшов висновку, що його положення повністю задовольняють усі рекомендації рішень стосовно України.

Про це повідомив заступник Міністра екології та природних ресурсів, голова української делегації Микола Кузьо за підсумками 6 Наради Сторін Оргуської конвенції та 3 Наради Сторін Протоколу до неї про реєстри викидів та перенесення забруднювачів, які відбуваються у Чорногорії.

Відео дня

Читайте такожСемерак розповів, як завершити повернення Межигір'я державі

«Отже, рішенням наради Сторін законодавство України визнано таким, що відповідає Конвенції, а Україна перейшла у статус тих, хто успішно виконав рекомендації Комітету з дотримання Конвенції. Ми покинули список порушників», - зазначив Кузьо.

Крім того, за його словами, за результатами шостої наради Сторін Оргуської конвенції та третьої наради Сторін Протоколу представники української делегації увійшли до керівних органів Конвенції.

У відомстві нагадали, що свого часу Україну було визнано стороною, яка не дотримується Конвенції у частині наявності рамкового законодавства та прозорих і чітких процедур участі громадськості у процесі ухвалення рішень, що стосуються довкілля.

Як відомо, Оргуська конвенція – це конвенція Європейської Економічної Комісії ООН про доступ до інформації, участь громадськості у процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля. Вона отримала назву Оргуська за місцем її підписання (Оргус, Данія, 23-25 червня 1998 року). Вона набрала чинності 30 жовтня 2001 року. Україна підписала Оргуську конвенцію 25 червня 1998 року, а Верховна Рада ратифікувала її 6 липня 1999 року.