Частинки пластику були виявлені навіть у зразках з будівлі Конгресу США / Фото УНІАН

У 83% водопровідної води у світі містяться частинки пластику. Такі дані оприлюднила американська некомерційна медіаорганізація Orb Media, повідомляє Deutsche Welle.

У рамках дослідження вчені дослідили понад 150 зразків води з-під крану з 14 країн світу.

Згідно з доповіддю Orb Media, найвищий рівень забруднення показала вода з США, де пластик був знайдений у 94,4% зразків води, найнижчий - у європейських країнах – 72%.

Відео дня

Читайте такожУ Тихому океані виявлено ще одне гігантське скупчення пластику

У Лівані вміст пластикових волокон у зразках води становив 94%, в Індії – 82%, в Уганді – 81%, в Індонезії – 76%, в Еквадорі – 75%.

Частинки пластику були виявлені навіть у зразках з будівлі Конгресу США, штаб-квартири Управління з охорони навколишнього середовища США та Trump Tower. Мікрочастинки пластику знайшли навіть у бутильованій воді.

Одна з авторів дослідження, професор хімії в університеті штату Нью-Йорк Шеррі Мейсон заявила, що люди споживають пластик у воді, пиві, соках.

Мова йде про маленькі, розміром менш як 5 міліметрів, шматочки пластику, які внаслідок утилізації звичайного і промислового сміття потрапляють у великі й маленькі водойми - від океану й до струмка, а з них - до водопроводів.

"Учені кажуть, що вони не знають, як ці частинки пластику потрапляють в наші крани і який ризик для здоров'я це може становити. Але пластик поглинає токсичні хімічні речовини з морського середовища, а потім виділяє їх, коли їх з'їдають риби або ссавці", - зазначила глава Orb Media Міллі Бінгем.

За її словами, результати дослідження викликають тривогу, проте є надія, що це спонукає науковців до проведення досліджень, присвячених впливу частинок пластику на здоров'я людини.