Фото УНІАН

Столичні автомийки скидають відходи своєї роботи в зливову каналізацію, по яких брудна вода насичена хімічними миючими засобами, оминаючи очисні споруди, потрапляє в Дніпро. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Асоціації рибалок України.

Читайте такожВодяний горіх може знищити рибні запаси в Дніпрі В повідомленні наголошується, що в столиці працює 2726 офіційних автомийок. "За документами багато мийок використовують замкнутий цикл водоциркуляції. При будівництві під ними повинні бути побудовані резервуари. У першому резервуарі брудна вода відстоюється (мул, що утворився спеціальні машини повинні вивозити на утилізацію). А в другій ємності вже відбувається доочищення відстояної води. Потім вона знову використовується для мийки машин", - пояснили в асоціації.

Там стверджують, що перевірити виконання цих умов просто: перевіряючим структурам треба переконатися звідки береться вода для роботи мийки - якщо вона береться з водопроводу або свердловини, то значить замкнутого циклу на автомийці немає; потрібно перевірити журнал фіксації вивезення відстояного мулу – якщо його немає, то це означає, що мийка зливає брудну воду в зливову каналізацію.

Відео дня

У повідомленні йдеться, що навіть якщо вода після мийки машин скидається в каналізацію, то все одно фосфати безперешкодно потрапляють у Дніпро, оскільки очисні споруди їх "не бачать".

"На цьому «подорож» фосфатів не закінчується. При заборі питної води застарілі очисні споруди не читають формулу фосфатів, пропускаючи їх, і тому вони безперешкодно потрапляють в крани наших квартир. Ми п'ємо воду розбавлену відходами з автомийок... Але якщо у водоймах фосфати викликають цвітіння водоростей, то потрапляючи в людський організм, вони провокують онкологічні захворювання", - наголошується в повідомленні.