Закон посилює адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення вимог збереження лісу / фото УНІАН

Президент України Петро Порошенко підписав Закон про посилення відповідальності за незаконну вирубку лісу. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат" був схвалений Верховною Радою 23 травня.

Читайте такожВирубка лісу в Україні досягає масштабів екологічного лиха (відео)

Відео дня

"Реалізація Закону сприятиме збереженню природних цінностей європейського значення, зокрема пралісів, у рамках виконання вимог Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат", - йдеться в повідомленні.

Документ дає визначення таких понять, як "природні ліси", "праліси", "квазіпраліси" та встановлює особливий правовий режим їх збереження та охорони. 

"Законом, зокрема, забороняються всі види рубок, будівництво споруд, прокладання шляхів, випасання худоби, промислова заготівля недеревинних лісових продуктів, проїзд транспортних засобів (крім доріг загального користування та служби лісової охорони)", - зазначається в повідомленні.

Також вводиться адміністративна відповідальність за порушення вимог охорони природніх лісів, пралісів, квазіпралісів. Відповідні зміни внесено до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Лісового кодексу України та Закону України "Про природно-заповідний фонд".

Крім того, Законом внесено зміни до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконну порубку дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, у заповідниках або на територіях і об’єктах природно-заповідного фонду.

Як повідомляв УНІАН, 23 травня Верховна Рада ухвалила закон про захист багатовікових лісів - пралісів та посилення відповідальності за рубку таких дерев.

Екологи неодноразово закликали Верховну Раду ухвалити закон про захист пралісів від вирубки, оскільки вони формують унікальну екосистему, де живуть рідкісні види тварин.

Праліси – це древній ліс, який не був змінений під впливом людини. Праліси формувалися в режимі повної недоторканності з боку людини. В Європі вони складають 0,02% усіх лісів, в Україні – 0,24% усіх лісів.