http://studlive.by/

В Одеській області вживатимуть заходів щодо відновлення захисних споруд уздовж Дунаю, які перебувають в аварійному стані. Як повідомили УНІАН у прес-службі Одеської обласної державної адміністрації, проблема аварійного стану дамби на Дунаї була розглянута 29 серпня під час засідання колегії ОДА.

Читайте такожУ розвиток морпортів цього року планується вкласти понад 3 мільярдів гривень - АМПУ«Зараз кілька ділянок дамби перебувають в аварійному стані. У разі паводка під загрозою - 33 населених пункти, автодороги і сільгоспугіддя. Загальна площа можливого затоплення - 80 тис. га території», - відзначили у прес-службі.

В ОДА пояснили, що захисні споруди на Дунаї будувалися ще в 30-50-х роках минулого століття за спрощеним проектом. В основному, це земляний насип, який з часом почав просідати. Зараз зі 225 км дамби 115 км треба зміцнювати, а з 13 шлюзів-регуляторів - половина потребує ремонту.

Відео дня

Востаннє кошти на реконструкцію споруд виділяли з державного бюджету більш як 4 роки тому.

За словами директора ДП «Одеська об'єднана дирекція будівництва водогосподарських об'єктів» Георгія Бузіяна, в даний час не ведеться навіть поточний догляд за спорудами, через що відбувається інтенсивне руйнування дамби на 108 км - біля села Матроска Ізмаїльського району, 101-105 км - біля міста Ізмаїл.

«Зараз у критичному стані перебуває шлюз-регулятор, який вирішує долю озера Ялпуг і питного водозабору Болграда», - наголосив Бузіян.

За приблизними підрахунками для повного відновлення захисних споруд Дунаю необхідно 790 млн грн.

«Готуйте розрахунки, що вам потрібно, щоб вирішити проблему. Щоб у мене були матеріали та звернення для розмови, зокрема з центральними органами влади. І особливо готуйте інформацію про можливі наслідки, які будуть, якщо цією проблемою не займатися. Тому що може бути катастрофа», - зазначив Степанов.