УНІАН

З Одеси в рамках міжнародного проекту EMBLAS-II стартувала наукова експедиція з дослідження екології Чорного моря, визначення ступеня і ареалів його забруднення, впливу забруднюючих речовин на стан популяцій морських ссавців, зокрема, дельфінів.

Читайте такожПонад 70% площі дна Чорного моря відповідає екологічним нормам - СемеракЯк повідомила УНІАН представник проекту Олена Марушевська, експедиція у складі 25 осіб на борту судна MARE NIGRUM (прапор Румунії) стартувала від одного з причалів Одеського морського порту ввечері 28 серпня, а наукова робота розпочалася у вівторок, 29 серпня.

Маршрут судна пролягає через відкрите море до Батумі (Грузія). Потім пройде уздовж узбережжя Грузії, повернеться до Одеси іншим шляхом, потім відбуде до Констанци (Румунія), звідки воно і прибуло в український порт.

Відео дня

«По дорозі експерти відбиратимуть проби, зокрема, донних відкладень на глибині 2 км, бактерій, сміття, морських ссавців тощо. Буде проведено дослідження, як мінімум, 1 тис. параметрів на новітньому обладнанні. Наприклад, під судном розміщено свого роду сорбент, через який прокачується вода. Всі забруднюючі речовини, як на мочалці, залишаються на цьому сорбенті. Це - як одна велика проба всього Чорного моря», - розповіла Марушевська.

Вона зазначила, що вперше буде проведено екологічне ДНК та інші унікальні дослідження. Зокрема, при дослідженні залишків життєдіяльності (екскрементів, луски тощо) вчені вивчать мешканців Чорного моря, яких люди не бачать в силу низки особливостей цих організмів.

Також за допомогою автоматичного сканера екологи досліджуватимуть плавуче сміття, щоб розібратися, яке є найнебезпечнішим і чи здатне Чорне море самоочищатися.

Планується, що попередні результати роботи експедиції стануть відомі у жовтні.

За даними представника проекту, який фінансується ЄС, вартість експедиції, включаючи проведення досліджень і відповідних лабораторних аналізів, становить близько 500 тис. євро.

Як зазначив директор Українського науково-дослідного центру екології моря (УкрНЦЕМ) Віктор Коморін, екологи покладають великі надії на цю експедицію, яка є другою, що проводиться за підтримки ЄС у рамках вищезгаданого проекту. За його словами, завдання експедиції - із застосуванням європейських методик оцінити екостан морських глибин.

Він підкреслив, що басейн річок, які впадають у Чорне море, в кілька разів більший за дзеркало моря. Саме з річок в нього потрапляють всі промислові та інші відходи життєдіяльності людини.

«Плюс глобальна зміна клімату. Одне із завдань експедиції - з'ясувати, наскільки людина і природні чинники впливають на стан моря. Не менш важливе завдання - дослідження сміття не лише на поверхні моря, а й мікропластика, що знаходиться в донних відкладеннях. Завдяки проекту EMBLAS у нас є можливість досліджувати все Чорне море - від Одеси до Батумі і зрозуміти, в якому стані воно перебуває», - зазначив Коморін.

Під час експедиції буде пройдено близько 1,7 тис. миль (більше 3 тис. км), відібрано понад 1 тис. проб води і донних відкладень.

Довідка УНІАН. Спільні Чорноморські дослідження проводяться в рамках проекту «Удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря» (EMBLAS II). Проект фінансується спільно Європейським Союзом та Програмою розвитку ООН, загальний бюджет проекту становить майже 2,724 млн євро. Реалізація проекту розпочалася 1 квітня 2014 року і завершиться 31 травня 2018 року. Загальною метою проекту є сприяння збереженню природного середовища Чорного моря.