Зона відчуження / REUTERS

Українські та білоруські фахівці розглядають можливість створення транскордонного простору для проведення спільних досліджень у зоні відчуження. Про це йшла мова на  регіональному семінарі МАГАТЕ, що проходив у Республіці Білорусь, повідомляє Міністерство екології та природних ресурсів України.

Читайте такожЖурналісти показали перший хостел у Чорнобилі (відео)

«Кожна з країн-учасниць представила свій національний досвід, адже місія цього семінару полягає у можливості віднайти рішення власних актуальних проблем у практиці країни-партнера. Так, наприклад, колеги відзначили наші успіхи в інформуванні, але нам ще є чому повчитися», - зазначає Олег Насвіт, перший заступник Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ), який очолював українську делегацію.

Відео дня

Учасники семінару відвідали Поліський державний радіаційно-екологічний заповідник, де розташована наукова лабораторія, призначена для дослідження флори і фауни білоруської зони відчуження.

«Разом з білоруськими колегами ми розглянули можливість створення транскордонного простору, який об’єднав би наші заповідники для спільних наукових досліджень та проведення протипожежних заходів. Сподіваємося, ця ідея буде підтримана вищим керівництвом», - повідомляє в.о. директора Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника Тарас Мельничук.

Також у рамках семінару представники Державного агентства з управління зоною відчуження ознайомились з роботою шкільного інформаційно-методичного кабінету «Радіаційна безпека та основи безпеки життєдіяльності», де школярі навчаються вимірювати рівень радіації у харчових продуктах та інших предметах. Це допомагає їм уникнути хибного уявлення про те, що таке радіація і як вона впливає на людину й навколишнє середовище.