У верхів'ї Київського водосховища ще здалеку видно цілі поля водяного горіху / скріншот

Дніпро та рибні запаси країни - під загрозою через рослину з назвою водяний горіх. Вона занесена до Червоної книги України, але екологи та рибалки благають її звідти вилучити, адже рослина просто заполонила мілководдя Дніпра, і через це там не розмножується риба.

Об'єми плантацій щороку зростають, але чиновники з Мінприроди ніяк не можуть домовитися з науковцями, щоб ті перестали вважати рослину рідкісною. Про це йдеться в програмі ТСН.

Читайте також50 відтінків зеленого: чому "цвіте" Дніпро та чим це небезпечно (відео)

Відео дня

У верхів'ї Київського водосховища ще здалеку видно цілі поля водяного горіху. До заростей на поверхні річки ТСН дістається риболовецьким сейнером. Під заростями – тисячі гектарів мертвої води, адже туди не пробивається сонячне світло, туди рідко заходить риба. Водяний горіх твердим шаром укриває поверхню Дніпра, а корінь його сягає трьох метрів.

Окрім рибалок, його катастрофою називають екологи. За офіційними даними, лише з Київського водосховища щороку країна недоотримує 400 тонн риби. Адже горіхом заросло вже 5% його поверхні. Щороку ці дані зростають.

У Мінприроди кажуть, що водяний горіх треба вилучити з Червоної книги. Та, щоб це сталося, за законом, потрібні наукові дослідження виду. Про них, кажуть чиновники, вони просять не один рік в Інституті ботаніки, та науковці навіть не починають. В інституті кажуть, що до них ніхто не звертався: "Жодного паперу".

Ботаніки кажуть: вони проти вилучення горіху з книги. Адже серед 9 його видів 7 - справді рідкісні. Але всі вони записані як один. А захаращують Дніпро саме два нерідкісні. Їх комісія нібито вже дозволила прибирати з Червоної книги. Мінприроди залишається затвердити ухвалу. У міністерстві про дозвіл уперше чують. Та сподіваються вмовити науковців вилучити весь горіх зі списків червонокнижних на найближчому засіданні комісії у вересні.