Арештоване судно організації / фото Greenpeace USA

Арбітраж при Постійній палаті третейського суду в Гаазі виніс рішення, що Росія повинна виплатити Нідерландам компенсацію в розмірі 5,4 млн євро за затримання судна Arctic Sunrise з активістами "Грінпіс" восени 2013 року. Про це повідомляє Російська служба ВВС.

Читайте такожПольщі загрожує колосальний штраф від ЄС за вирубку одвічного лісу

Тепер більше 1,6 млн євро Москва має виплатити в якості компенсації завданої шкоди судну, ще 3 млн євро - за матеріальний і нематеріальний збиток, заподіяний людям на борту, 625 тисяч євро - за аванси на оплату арбітражних витрат, а також 13,5 тисяч євро - за витрати, понесені Нідерландами у зв'язку з випуском банківської гарантії.

Відео дня

Крім того, згідно з рішенням, Росія повинна виплатити відсотки на всі ці суми. В "Грінпіс" рішення арбітражу привітали.

"Шлях до справедливості був довгим, але рішення трибуналу стверджує торжество закону і право на мирний протест на морі, в тому числі - проти видобутку нафти в Арктиці", - заявив старший юрисконсульт "Грінпіс Інтернешнл" Джаспер Теулінгс.

Видання пояснює, що команда голландського судна Arctic Sunrise була затримана російською владою 19 вересня 2013 року після спроби провести акцію протесту на нафтовидобувній платформі в Баренцевому морі. Судно було відбуксовано до Мурманська, а 30 людей, що знаходилися на борту, заарештовані. Спочатку їх звинуватили у піратстві, однак пізніше звинувачення були перекваліфіковані на хуліганство.

В листопаді 2013 року члени команди Arctic Sunrise були звільнені під заставу в розмірі 2 млн рублів, а в кінці грудня того ж року вони потрапили під амністію, оголошену у зв'язку з 20-річчям російської конституції. У червні 2014 року з судна Arctic Sunrise був знятий арешт, а в серпні воно повернулося в Амстердам.

"Арбітражний розгляд у зв'язку з затриманням Arctic Sunrise було ініційовано Нідерландами в жовтні 2013 року. До складу арбітражу увійшли представники Австралії, Нідерландів, Польщі, Мексики та Гани", - сказано в матеріалі.

Рішення по суті суд в Гаазі виніс в серпні 2015 року, постановивши, що Росія порушила свої зобов'язання по конвенції ООН з морського права, здійснивши висадку на борт, дослідження, огляд, арешт, затримання і захоплення Arctic Sunrise без попередньої згоди Нідерландів, а також провівши арешт, затримання та ініціювання судового розгляду проти 30 людей, що знаходилися на борту судна. Однак тоді арбітраж відклав питання визначення розміру компенсації відсотків до більш пізнього етапу розгляду.